A NAV 2017. január elsejétől érvénybe lépő vendéglátós áfakulcs változás részletei körül még mindig nagy a káosz a vendéglátósok körében.
Az új törvény értelmében
27 százalékról 18 százalékra csökkent
az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő ÁFA mértéke.
Három hónap elteltével a kétkulcsos rendszer bevezetése után azonban úgy tűnik, hogy nem voltak alaptalanok az előzetes szakmai kritikák – derül ki a falatozz.hu országos kutatásából.
A sikertelenség legfőbb oka, hogy a kedvezményes adókulcs érvényesítésének feltételei annyira bonyolultak, hogy
az éttermek nehezen értelmezik a rájuk vonatkozó törvényeket.
A felmérésből kiderül, hogy csak a vendéglátósok
harmada ismeri részletesen az új szabályokat.
Az összesítés szerint az éttermek 40,4 százaléka nem tudja eldönteni, hogy a vendéglátóipari tevékenysége alapján jogosult-e alkalmazni a 18 százalékos áfakulcsot.
Nehézséget jelent az is, hogy a válaszadók
57,4 százaléka nem tudja, hogy milyen konkrét esetekben kell a kedvezményes ÁFA-t alkalmazni.
A felmérés szerint a leggyakoribb gond, hogy nehéz eldönteni,
Szintén sokszor felmerülő probléma, hogy a szolgáltatásokra és az italokra melyik áfakulcsot kell alkalmazni.
A válaszadók 27,7 százaléka pedig nem tudja, hogy milyen áfakulcs vonatkozik az ételek kiszállítására,
ami azért probléma, mert a vendéglátóipar jelentős részének ez a fő bevételi forrása.
A kutatást 2017 februárjában végezték, a hozzá tartozó kérdőívet pedig félszáz étterem képviselője töltötte ki.