A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kisebb eséllyel dől be a cég, ha van női vezetője

kisvállalkozás vállalkozás üzlet workshop megbeszélés
43947358 - business.
Vágólapra másolva!
Tartósan őrzik elért pozícióikat a női cégvezetők a férfiakkal szemben. A működő hazai vállalkozásokban a női cégjegyzésre jogosultak 31 százalékos aránya alig változott 2013 óta – állítja Hantos Zoltán az Opten céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.
Vágólapra másolva!

A női cégjegyzésre jogosultak számának aránya a cégjegyzők összlétszámához mérten állandósult a hazai cégstruktúrában. Ez az érték 2013 és 2015 között kis mértékben még növekedett is és minimális csökkenés csak a tavalyi évben volt kimutatható.

A női aláírók aránya érdekes eloszlást mutat, amennyiben azokat a cégek árbevételével hasonlítjuk össze. A 100 millió forint alatti árbevételt produkáló cégeknél arányuk enyhén meghaladta az átlagot, a a középső szegmensben, 100 és 1000 millió forint közötti árbevétellel rendelkező vállalkozásoknál viszont csak minden negyedik cégben van női aláíró.

Ezzel ellentétben, a milliárdos árbevételű cégeknél, jóval magasabb 35 százalék volt a női cégjegyzők aránya 2016-ban.


Ennek az egyik lehetséges oka, hogy azokon a szakterületeken, ahol a nők aránya felülreprezentált (tipikusan a pénzügy, számvitel), csak a nagyvállalati szektorban kapcsolódik cégjegyzési jogkör.

Ez a cég kevésbé kockázatos Forrás: 123RF

A női cégjegyzők 31 százalékos arányát nem befolyásolta sem a működő cégek, sem az aláírok teljes számának csökkenése. Egyre több cég ismeri fel, hogy az olyan, általában női vezetőkre jellemző tulajdonságok, mint a mérsékelt kockázatvállalás, a hosszabb távú tervezés és a nagyobb megbízhatóság kedvezően befolyásolja a vállalkozások működését.

A tisztán férfi menedzsmenttel, illetve tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozások tíz százalékkal rosszabb kockázati besorolást érnek el, mint azok, amelyek vezetésében egy vagy több nő is található.

Ennek ellenére a női cégvezetők arányának növekedése, egyenlőre mégis várat magára – zárja elemzését a céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!