A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNVég Zsombor
11:20CselgáncsZsombor Veg-Aleksandar Kukolj
HUNMagyarország
12:16ÚszásSzabad 4 x 200m
HUNMagyarország
14:00KézilabdaSpanyolország-Magyarország
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
NyílNyíl

A befektetők beleszerettek a technológiai papírokba

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A befektetők lendületesen vették az amerikai technológiai és nyersanyagrészvényeket, ahogy az USA piacai a héten rekord szinteket értek el. Mindez pedig kiújult optimizmusra utal az ország gazdasági kilátásaival kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A technológiai részvényekbe fektető alapok közel 900 millió dolláros tőkebeáramlást tapasztaltak a január 25-én véget ért héten, de a nemes- és ipari fémek bányavállalataiban utazó alapok is jelentős felfutást könyvelhettek el – írja a Financial Times. A technológiai és a bányaszektor egyaránt Trump növekedési programjának köszönheti a friss sikerét.

A tőkebeáramlás ráadásul annak ellenére volt tapasztalható, hogy ezen a héten általánosan inkább elhagyta a tőke az amerikai részvényeket, ahogy a befektetők egyre idegesebben kezdték figyelni Donald Trump első napjait a beiktatása után – derül ki az EPFR számaiból.

Vegyes hangulat

Mindeközben viszont visszatért a bizalom azzal kapcsolatban, hogy Trump végig fogja vinni a beígért növekedési politikáját, amely a kamatok és az infláció megnövelése mellett

a vállalati részvényárfolyamokat is segíteni fogja.

Ezt támasztja alá, hogy csak szerdán a befektetők 2,2 milliárd dollárt toltak vissza a piacra.

A nyersanyagcégek részvényeibe fektető alapok ezzel együtt a legnagyobb heti tőkebeáramlásnak örülhettek az elmúlt 7 hét során, ahogy 298 millió dollár folyt be. A nyersanyagok egyébként – köszönhetően az infrastrukturális fejlesztéseknek és a gyorsabb globális növekedésnek – vezetik az S&P 500-at ebben az évben. A szektor részvényeinek közel 7 százalékos emelkedését segítette a nemes-, illetve ipari fémek árfolyamainak izmosodása is.

A technológia csábítása

A második helyre befutó technológiai szektort elsősorban

a magasabb tőkeberuházásokkal kapcsolatos várakozások fűtik,

melyek a számítógépek, a robotika, valamint a szoftverfejlesztés területein csapódhatnak le.

Vegyes hangulat uralkodik az amerikai befektetők körében Forrás: 123rf.com

Nem mellékesen Trump elnökségének kezdete egyre inkább arra ösztönzi a befektetőket, hogy az amerikai technológiai szektor részvényeibe kalkulálják be a külföldről hazatelepített pénzeket is – hangsúlyozta Cameron Brandt, az EPFR kutatási igazgatója.

A szenvedők csoportja

Jóllehet ezen a héten a pénzügyi szektor volt az S&P 500 második legjobban teljesítő területe (közel 3 százalékot emelkedtek hétfőig), az ilyen részvényekbe fektető alapok mégis 549 millió dolláros tőkekiáramlást szenvedtek el.

Még rosszabbul jártak az egészségügyi papírok,

melyek területén eluralkodott az árnyomástól való félelem. Ezeket a részvényeket az S&P 500 egyébként is felülmúlta, miközben 772 milliós volt a tőkekiáramlás, ami a legnagyobb kivonásnak számított 2016 márciusa óta.

Globális trendek

Ezzel párhuzamosan a globális kötvényalapok továbbra erős beáramlást tapasztaltak, ahogy 8,6 milliárd dollárnyi friss tőke ömlött be a héten. Az október óta nem látott izmosodás erős kereslettel egészült ki a befektetésre ajánlott papírokban utazó, illetve a tőkeáttételes alapok iránt – közölték a Wells Fargo stratégái.

A globális részvényalapokba irányuló tőkeáramlás azonban jelentősen lelassult.

Ezen a héten ugyanis csupán kevesebb mint 100 millió dollárnyi friss tőke érkezett, szemben a megelőző héten mért 1,7 milliárddal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!