Mindenki a bankokra figyel

JP Morgan bank központ New York
A JP Morgan bank központja New Yorkban
Vágólapra másolva!
Ezen a héten számos amerikai nagybank teszi közzé a negyedik negyedéves eredményeit. A részvénypiaci befektetők azonban sokkal inkább a kilátásokra kíváncsiak, ahogy a közeljövőben magasabb kamatokra és csökkenő szabályozásokra számítanak.
Vágólapra másolva!

Miután a pénzügyi szektor 8 százalékos profitnövekedést mutatott föl a harmadik negyedévben (szemben az S&P 500 egészének 3,1 százalékával), a befektetők nagy figyelemmel követik majd, hogy a friss előrejelzések alapján hogyan alakul az iparág kiemelt szerepe az amerikai gazdaságban, illetve a részvénypiacokon – írja a MarketWatch elemzése.

Az amerikai részvényindexek egyébként emelkedéssel zárták a múlt hetet, ahogy a Dow Jones 1 százalékot, az S&P 500 1,7 százalékot, míg a Nasdaq 2,6 százalékot erősödött – az utóbbi két mutató friss rekordokat ért el.

Érkeznek a számok, izgulnak a befektetők Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Noha a piac szerint az első negyedévben még fennmarad a pénzügyi szektor vezető szerepe, amennyiben a befektetők elkezdenek aggódni az erős dollár, illetve az emelkedő kamatok negatív következményei miatt, ez a helyzet később megkérdőjeleződhet – mondta Robert Pavlik, Boston Private Wealth vezető piaci stratégája.

Pénteken több fontos pénzintézet is jelent majd, többek között a JP Morgan, a Wells Fargo, valamint a Bank of America.

Az S&P 500 cégeinek profitnövekedése éves alapon várhatóan 3 százalékos lesz – jelezte a FactSet elemzője. A legnagyobb lökés pedig a pénzügyi szektor felől jöhet, amelytől 13,8 százalékos bővülést várnak. Ez a magas szám elsősorban a Goldman Sachs és az American International Group (AIG) egy évvel ezelőtti, szokatlanul alacsony eredményeinek is köszönhető. Ezen két vállalaton kívül ugyanis az iparág 4,4 százalékos növekedésre számíthat.

A befektetők által leginkább figyelt két területet a kereskedelmi bevételek és a hitelnövekedés adják majd a bankok jelentéseiben – mondta Pavlik. Egyrészt ugyanis a Donald Trump elnökségétől várt dereguláció – amennyiben bekövetkezik –

fokozhatja a kereskedelmi aktivitást.

Másrészt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed gyors ütemű kamatemelése magasabb hitelkeresletet generálhat, ahogy a hitelfelvevők addig igyekeznek lecsapni a kamatokra, amíg azok a jelenlegi szinteken állnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről