India lehet a befektetők aranybányája

ugrás csúcs kockázat szakadék hangulat siker öröm
Vágólapra másolva!
Több ezer milliárd dollár értékű befektetési lehetőséget rejt magában a folyamat, melynek során India gazdasága egyre jobban átáll a digitalizációra. A Morgan Stanley szerint ezzel a hitelezés is sokkal egyszerűbb és hatékonyabb lesz az országban.
Vágólapra másolva!

India gazdasága masszív változásokon megy keresztül, ahogy teret hódít a digitalizáció. Ez pedig a befektetők számára is kedvező lehetőségeket jelent – idézi a CNBC a Morgan Stanley véleményét. A bank szerint az átalakulás több ezer milliárd dollár értékben nyit meg lehetőségeket.

Bár múlt novemberben komoly fennakadásokat okozott, amikor India hirtelen elkezdte leépíteni a fizikai készpénzt az országban, a digitalizációs reformok számos területen továbbra is haladnak. India pedig a várakozások szerint komoly haszonélvezője lehet a folyamatnak – a befektetőkkel együtt.

Honda Activa robogók összeszerelése az indiai Bangalore-ban Forrás: AFP/Manjunath Kiran

Megnyíló hitelpiac

A digitalizáció egyik legnagyobb előnye – amellett, hogy tőkét hoz az országba – a hitelpiac javulása. A Morgan Stanley elemzője, Anil Agarwal szerint ugyanis India egyik nagy problémája volt, hogy

a formális hitelezés jelentős részben a nagyvállalatokra korlátozódott,

ahogy a bankok nem rendelkeztek hozzáféréssel a hitelért folyamodó magánszemélyek, illetve kis- és közepes vállalkozások adataihoz.

A digitalizáció fejlődésével azonban sokkal könnyebb lesz nyomon követni a magánszemélyek és a kisebb vállalkozások hiteltörténetét, aminek következtében a bankok egyszerűbben és hatékonyabban hitelezhetnek majd. Ez pedig végső soron az egész indiai gazdaságot fellendítheti.

A Morgan Stanley véleménye szerint a reformok jelentős foglalkoztatási lehetőségeket is magukban foglalnak, melyek

évente nagyjából 50-75 bázisponttal növelhetik az éves GDP-t.

Egy ilyen forgatókönyv szerint pedig a makrogazdaság és a piacok egyaránt alaposan kiélvezhetnék a változásokat.

Pénzügyi szolgáltató Indiában Forrás: AFP/Sam Panthaky

Szárnyaló részvénypiac

A bank előrejelzése azt mutatja, hogy a digitalizáció következtében az indiai GDP 2027-re eléri a 6 ezer milliárd dollárt. Ezzel az ország a világ harmadik legnagyobb gazdasága lenne az Egyesült Államok és Kína után, melyek tavaly 18,5, illetve 11,2 ezer milliárd dolláros GDP-t hoztak össze.

Mindazonáltal a digitalizáció igen kedvező hatást gyakorolna az ország részvénypiacára is, amely a Morgan Stanley szerint

a világ ötödik legnagyobb piacává léphet elő, 6100 milliárd dolláros kapitalizációval.

Ráadásul nem a Morgan Stanley az egyetlen szereplő, amely optimista az indiai reformok hatásaival kapcsolatban. A Moody's Investors Service hitelminősítő például pénteken 14 év után először Baa3 szintről Baa2 szintre minősítette föl India szuverén adósságát. A szervezet a döntést azzal indokolta, hogy pozitívan ítélték meg az országban zajló gazdasági és intézményi reformokat, illetve jelentős növekedési potenciált látnak az indiai gazdaságban.

Miközben a szakértők figyelmeztetnek, idő kell ahhoz, hogy India valóban átálljon a digitális gazdaságra, az ország pénzügyminisztere igen optimista a növekedéssel kapcsolatban. Miután április és június között India három éve nem látott alacsony (5,7 százalékos) növekedést produkált, Arun Jaitley pénzügyminiszter a CNBC-nek úgy nyilatkozott,

országa jó úton jár ahhoz, hogy 2018-ban 7-8 százalék közötti növekedést érjen el.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a 2018 márciusában véget érő pénzügyi évben az indiai gazdaság várhatóan 6,7 százalékos növekedést mutat majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!