Jövőre még nem fog megvadulni az arany

Gold arany
A small bullion weighing 500 grammes is leant against a large gold bar weighing 12 kilogrammes at a bullion dealer in Munich, Germany, 14 November 2008. Photo: Peter Kneffel
Vágólapra másolva!
Noha az arany piacán kedvezők a jövő évi kilátások, egyes elemzők szerint számos tényező utal arra, hogy jelentősebb szárnyalásra még nem kell számítani. A piaci tényezők ugyanis stabil, de enyhe növekedést vetítenek előre 2018-ra.
Vágólapra másolva!

Az arany valószínűleg akkor is csak korlátozott erősödést produkálhat jövőre, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tovább szigorítja a monetáris politikáját, az Európai Központi Bank pedig visszafogja a kötvényvásárlási programját. A reálkamatok ugyanis várhatóan kitartóan alacsonyak lesznek, ráadásul a dollártól sem várható érdemi erősödés – idézi a Bloomberg a TD Securities globális nyersanyagstratégáját. Bart Malek szerint a nemesfém unciánkénti árfolyama átlagosan 1313 dollár lehet jövőre, ami 4 százalékos emelkedés lenne az idén eddig elért szinthez képest.

A TD Securities szakértői ezzel együtt nem várnak különösebben nagy sokkot a Fed kamatpolitikájától. A reálkamatok a történelmi átlagokhoz képest kitartóan alacsonyak maradnak, ami viszont

korlátok közé szorítja az arany növekedési lehetőségeit,

tekintve, hogy egy hozamot nem garantáló eszközről van szó.

Miközben az arany idén eddig 10 százalékot erősödött, a fém szeptember vége óta egy viszonylag szűk tartományban mozog. Ez elsősorban az újabb amerikai részvénypiaci rekordoknak, illetve Donald Trump adóreform-terveinek köszönhető. Bár vannak olyan váratlan „fekete hattyú" események – mint egy részvénypiaci beszakadás –, melyek alapjaiban módosíthatnak az arany jövőjén az előrejelzésekhez képest, jelenleg úgy tűnik, a fém árfolyama viszonylagos nyugalomban mozoghat a következő év során.

Az elemzők többsége optimista az arany jövőjével kapcsolatban Forrás: ANP/AFP/Koen Suyk

Emellett vannak, akik úgy vélik, megjelentek azok a befektetők a piacon, akik azért kedvelik az aranyat, mert a részvények és a kötvények egyaránt túl drágák, ráadásul ez utóbbiak egyre jobban ki vannak téve egy esetleges korrekció veszélyeinek. Ezt a véleményt osztja például a CPM Group elemzője, Jeffrey Christian is, aki arra számít, az arany ára jövőre átlagosan 1322 dollár lehet.

Mások azonban a fentieknél pesszimistábbak az arany jövőjét illetően. A Citigroup például az árfolyam csökkenésére számít a második félévben, elsősorban a szigorú Fed, az amerikai adócsökkentések körüli optimizmus, valamint a gyenge ázsiai ékszerkereslet miatt.

Ráadásul az erős világgazdasági kilátások 2018-ra szintén lefelé nyomhatják az aranyat,

amely elsősorban menedékeszközként funkcionál. A banknál úgy számolnak, hogy az arany árának unciánkénti átlaga 1270 dolláros lehet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről