A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Február végéig látható a Fejedelmeink mesés kincsei vándorkiállítás

MNB Fejedelmi kincsek kiállítás
Székesfehérvár, 2017. április 6. Verőszerszámok, verőtövek a Fejedelmi kincsek című kiállításon a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban 2017. április 6-án. A kiállításon az a 16-17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmekből álló 220 darabos gyűjtemény látható, amelyet a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében 2015 nyarán 1,1 milliárd forintért vásároltak meg. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Tavaly augusztusban nyílt meg a kiállítás, de akkora az érdeklődés, hogy a szervezők a hosszabbítás mellett döntöttek.
Vágólapra másolva!

Nyíregyházán a Jósa András Múzeumban nézhető meg a Fejedelmeink mesés kincsei című kiállítás, amely többek között a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében megvásárolt 16-17. századi erdélyi tallérgyűjteményt mutatja be.

Az ország hat városába tervezett vándorkiállítás második állomásán,

nem csupán a 220 darabos gyűjteményt ismerhetik meg az érdeklődők, hanem egy reprezentatív válogatást is a jegybank 1974-ben alapított Bankjegy- és Éremgyűjteményének erdélyi aranypénzeiből.

A kollekciót gazdagítja a szintén az MNB tulajdonában lévő 13 darab eredeti, 17. századi erdélyi verőtő, amelyek a jegybank több mint hatezer darabot számláló verőszerszám-gyűjteményének legkorábbi darabjai.

Verőszerszámok, verőtövek a Fejedelmi kincsek című kiállításon Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Látható a kiállításon néhány 16–17. századi erdélyi fegyver is, amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönöz a tárlatra. A Jósa András Múzeum saját kiállítási anyagával az erdélyi fejedelmek másfélszázados uralkodásának történetét és a korszak néhány érdekes epizódját mutatja be. Iskolai csoportok számára pedig szakemberek külön múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!