A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Egyre súlyosbodik az éhezés a válságövezetekben

Matinyani, 2015. március 23.
Kiszáradt kukoricaföldön egy lány a Kenya délkeleti részén fekvő Matinyani közelében a víz világnapján, 2015. március 22-én. A kenyai kormány szerint az országban 1,6 millió embert fenyeget éhínség az aszályos időjárás miatt.
Matinyani, 2015. március 23. Kiszáradt kukoricaföldön egy lány a Kenya délkeleti részén fekvő Matinyani közelében a víz világnapján, 2015. március 22-én. A kenyai kormány szerint az országban 1,6 millió embert fenyeget éhínség az aszályos időjárás miatt. (MTI/EPA/Kurokava Dai)
Vágólapra másolva!
Az élelmezési helyzet a konfliktus sújtotta országokban egyre romlik, így a humanitárius segélyezés folytatása, amely révén élelemhez és megélhetési támogatáshoz jutnak az ott élők, kulcsfontosságú – jelentették az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) képviselői az ENSZ Biztonsági Tanácsának, áll a FAO közleményében.
Vágólapra másolva!

A FAO legfrissebb jelentésében 16 országot vesz górcső alá, főként Afrikából és a Közel-Keletről, de az európai kontinensről Magyarország egyik keleti szomszédja, Ukrajna is felkerült a listára. Ezen területek felén a lakosság több mint negyede komoly élelmezési problémákkal néz szembe nap mint nap.

Súlyosbodik a helyzet

Az éhezéstől leginkább sújtott országokban a lakosság jelentős aránya van kitéve a veszélynek. Az alábbi országokban a legsúlyosabb a helyzet (az éhezők aránya a teljes lakosságon belül; éhezők száma):

  • Jemen (60% – 17 millió)
  • Dél-Szudán (40% – 4,8 millió)
  • Szíria (33% – 6,5 millió)
  • Libanon (33% – 1,9 millió)
  • Közép-Afrikai Köztársaság (30% – 1,1 millió)
  • Ukrajna (26% – 1,2 millió)*
  • Afganisztán (25% – 7,6 millió)
  • Szomália (25% – 3,1 millió).

*A FAO közleménye alapján, a háborús területen élők 26 százaléka közepesen vagy súlyosan éhezik a legutóbbi (2017. júniusi) felmérés szerint.

Ezek mellett az országok mellett, több más helyen is rossz a helyzet.

Nem csak a Közel-Keleten és Afrikában, hanem Európában is jelen van az éhínség Forrás: Origo

Például a Kongói Demokratikus Köztársaságban – ahol a súlyos élelmezési válság lehetősége körüli aggodalmaktól más országok égetőbb konfliktusai elterelték a figyelmet – a helyzet gyorsan romlik. Jelenleg, a nemzetközi besorolás szerint, a lakosság 11 százalékának helyzete válságos vagy annál rosszabb, és 7,7 millióan néznek szembe súlyos éhezéssel.

A jelentés szerint, Szudánban 3,8 millóan, Irakban 3,2 millióan és a Csád-tó térségében 2,9 millióan élnek válságos körülmények között. Ilyen helyetben 1,8 millióan vannak Burundiban és 1,3 millióan Haitiban.

Az erőszak után jön az éhezés

Ami közös jelentésben szereplő 16 országban, az a fegyveres konfliktus jelenléte. A konfliktusok súlyosbodása a legfőbb oka annak, hogy évtizedek javuló tendenciája után újra emelkedett az éhezők száma.

A 2017-es jelentés szerint 815 millóan küzdenek éhezéssel földünkön – köztük 489 milló ember él háborús övezetben –, míg számuk egy évvel előtte 777 millió volt.

Afrika és a Közel-Kelet országai a leginkább éhezésről sújtott országok, de máshol is komoly a gond Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

A hivatkozott FAO-WFP jelentés a legújabb a két szervezet által az ENSZ Biztonsági Tanácsnak évente kétszer kidolgozott jelentések sorában. Ez része annak a FAO, a WFP és az Európai Unió által kezdeményezett világszintű törekvésnek, hogy

ne csupán figyelemmel kövessék a globális élelmezési válságokat, de összehangolt válasz is szülessen rá.

Erre hívja fel a figyelmet az évente megjelenő, Az élelmezési válságokról és az ahhoz kapcsolódó, az élelmezési válságok elleni nemzetközi hálózatról szóló globális jelentésben olvasható.

Az együttműködő partnerek között, konszenzus van abban, hogy a fenntartható fejlődés, az élelmezési biztonság és a táplálkozási célkitűzések eléréséhez nem csak a lakosság ellenálló képességét kell javítani. Egyúttal törekedni érdemes a béke megteremtésére és a konfliktusok lezárására. Az élelmezbiztonságba való befektetés támogathatja a konfliktusok megelőzését és a tartós béke elérését is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!