Frissítették a szabad vállalkozási zónákat és változtak az adókedvezmények is

Pincesor Palkonyán, a villányi borvidéken
Vágólapra másolva!
Februárban megjelent Magyarország szabad vállalkozási zónának kijelölt települései frissített listája. A kijelölés 2020. december 31-ig érvényes, a listán lévő településeken eddig az időpontig bizonyosan érvényesíthetik a megadott adókedvezményeket azok a társaságok, akik ezeken a településeken működnek.
Vágólapra másolva!

A társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény értelmében szabad vállalkozási zónának minősül a kormány által kijelölt, térségi gazdaságfejlesztő szervezet által koordinált, a fejlesztés szempontjából együtt kezelt térség - írja a Kamaraonline.hu.

A kormányrendelet egységesen, szabad vállalkozási zónaként tekint 1202 magyarországi településre, az itt működő cégek háromféle adókedvezményt kapnak beruházásaik és bővülő munkavállalói létszámuk után.

Az adókedvezményeket biztosító szabad vállalkozási zóna gyakorlatilag 1202 magyar települést jelent Fotó: Balla Zsolt

A kedvezmények az alábbiak:

Fejlesztési adókedvezmény

Ez akkor jár egy vállalkozásnak, ha zónában minimum 100 millió forint értékű beruházást helyezett üzembe és azt üzemeltette. Előfeltétel, hogy a beruházás új létesítmény létrehozását, vagy létesítmény bővítését, vagy az előállított termék, nyújtott szolgáltatás, vagy a termelési, szolgáltatási folyamat alapvető változását eredményezze.

Szociális hozzájárulási adó kedvezménye

Amennyiben az adózó a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerint fejlesztési adókedvezményre jogosult, és a létszámát a fejlesztési adókedvezményre jogosító beruházás üzembe helyezését megelőző hónap átlagos statisztikai állományi létszámához képest új munkavállalók foglalkoztatásával növeli, igénybe veheti ezt a kedvezményt is.
A kedvezmény az új munkavállaló foglalkoztatásának első két évében a bruttó munkabérnek, de legfeljebb 100 ezer forintnak a 19,5 százaléka, míg a foglalkoztatás harmadik évében a 9,75 százaléka.

Szakképzési hozzájárulás kedvezménye

Ez a kedvezmény nem változott. A szakképzési hozzájárulás alapját csökkenteni lehet a zónában működő cég által foglalkoztatott új munkavállaló után, amennyiben a vállalkozás egyúttal szociális hozzájárulási adó kedvezményt is érvényesít. Az adókedvezmény új munkavállalónként legfeljebb 100 ezer forint adóalapig vehető igénybe a foglalkoztatás első évében. Részmunkaidős foglalkoztatásra is igénybe vehető a kedvezmény, de a munkaidő lecsökkentett arányában a 100 ezer forinthoz képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!