A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ön egyéni vállalkozó és gyereke született? Ennyi csed, gyed jár

a szülőket is nevelni kellene
Vágólapra másolva!
Egyéni vállalkozó esetében a csed, illetve a gyed összegét az előző évi vagy az előző hat havi keresete alapján számítják?
Vágólapra másolva!

Ha az egyéni vállalkozónak az első gyermeke születik (azaz jelenleg nincs gyeden vagy gyesen és egy éven belül sem volt gyeden vagy gyesen) akkor az alábbi szabályokat kell alkalmazni - írja Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő az Adózóna.hu-n.

Ha a biztosítási idő a csecsemőgondozási díj (csed) jogosultság kezdő napját megelőzően folyamatos, akkor az előző naptári év január elsejétől

a csed jogosultságot megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszak utolsó félévére eső jövedelem alapján kell a csedet megállapítani.

Példa: ha a csed jogosultság 2018 december 7-étől áll fenn, akkor folyamatos biztosítás esetén 2017 január 1. és 2018. szeptember 30. közötti időszakból a 2018 szeptember 30-i naptól 180 naptári nappal visszamenőleg kell megállapítani az első napot, amikortól a jövedelmet figyelembe kell venni, az utolsó nap pedig 2018. szeptember 30.

A csed jogosultságot megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszak utolsó félévére eső jövedelem számít Forrás: Shutterstock

Ha a biztosított a fenti időszakban nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, azonban a leírt időszakból legalább 120 naptári napi jövedelemmel igen, és legalább a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napjától van 180 nap folyamatos biztosítási jogviszonya, akkor

a csecsemőgondozási díj naptári napi alapját a 120 napi tényleges jövedelem alapján kell megállapítani.

A fentiekhez hasonlóan kell eljárni a gyermekgondozási díj esetén is, azaz ugyanúgy történik a 180 napos és a 120 napos szabály számítása is.

További részletek az Adózóna cikkében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!