A rekord hóesésnek örülhet az orosz mezőgazdaság

RED SQUARE Oroszország Moszkva Vörös tér
People walk across Red Square during a snowfall in Moscow on October 9, 2015. AFP PHOTO / DMITRY SEREBRYAKOV
Vágólapra másolva!
A rekord mértékűnek számító havazás jó hír is lehet az orosz búzatermés számára Oroszországban. Ezzel pedig úgy tűnik, ismét igen szépen fog alakulni a termés.
Vágólapra másolva!

A hétvégén olyan hóvihar érte el Moszkvát, amely 55 centiméternyi csapadékkal szórta meg a város egyes részeit – írja a Bloomberg. Oroszország középső részén, ahol a búzaföldek legtöbbje található, csupán enyhébb, 30 centi körüli hó esett. Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin az évszázad havazásának nevezte a mostanit.

A búza örülhet a sok hónak

Mindez pedig igen kedvező hír lehet a mezőgazdaságnak – mondta Roman Ratnyikov, az EkoNiva vezető mezőgazdasági szakértője.

A mostani hóesés ugyanis megnövelte a hótakarót, ami tovább fokozhatja tavaszra a talaj nedvességtartalmát

– emelte ki Ratnyikov, akinek cége főként Közép-Oroszországban működtet búzaföldeket.

A búzának jó hír lehet a nagy orosz havazás Forrás: 123rf.com

A súlyos hótakaró egyébként két okból is kedvező a búzatermésnek. Egyrészt megvédi a fejlődő növényeket a kemény téli fagyoktól. Másrészt, amikor a növekedés újraindul tavasszal, az olvadó hó kiváló vízforrást jelenthet. Noha a helyzet eddig igen kedvezőnek számít, nyárig még jelentősen megváltozhatnak a körülmények.

Mindazonáltal

a búzatermésre vonatkozó előrejelzések eddig is elég erősek voltak Oroszországban.

Az időjárás ugyanis meleg és nedves volt az ősszel, az enyhe tél pedig szintén javítja a növények növekedési feltételeit.

Várakozások és kockázatok

A várakozások szerint az ország 73 és 82 millió tonna közti búzát takaríthat be a következő szezonban. Bár ez várhatóan alacsonyabb lesz a megelőző időszakban produkált termésnél, még mindig elég szép eredménynek számítana.

Az elmúlt két hétben egyébként Oroszország középső része a szokásosnál kétszer nagyobb mennyiségű csapadékot kapott

– derül ki a World Ag Weather adataiból.

A mostani helyzetből adódó egyik legsúlyosabb kockázat viszont az, hogy ha a hőmérséklet nagyobb ingadozásokat mutat, akkor a hó elolvadhat, majd a víz megfagyhat, lényegében megfullasztva ezzel a növényeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről