Valentin napon újra fordulhat a részvénypiac

jó kilátás hangulat USA pénzügy részvény tőzsde világos
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvénypiac befektetői komoly várakozásokkal tekinthetnek az idei Valentin napra. Február 14-e ugyanis újabb fordulatot hozhat a mostani részvénypiaci felfordulásban, amely épp kezdett megnyugodni.
Vágólapra másolva!

Nem a szerelem, hanem az amerikai infláció kelthet feszültséget az amerikai részvénypiaci befektetőkben idén Valentin napon. A Wall Street akár komolyabban is felbolydulhat tehát szerdán, tekintve hogy korábban részben az infláció volt az, amely miatt hullámvasútra ültették a papírokat – írja a MarketWatch.

A Dow Jones és az S&P 500 indexek nagyrészt azért kerültek korrekciós tartományba, mert a januári amerikai munkaerő-piaci adatok a vártnál magasabb bérnövekedést mutattak. Ez pedig sokakban felvetette a kérdést, hogy

mi van akkor, ha az elmúlt évek után a vártnál erősebben tér vissza az infláció.

Ez ugyanis arra ösztönözheti az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet, hogy a korábban jelzetteknél lendületesebben emeljen kamatot.

Bűvös számok

Szerdán azonban újabb információkat kapnak majd a befektetők. Nyilvánosságra kerül ugyanis a januári fogyasztói árindex, melyet a kereskedők és az elemzők egyébként is árgus szemekkel figyelnek,

de a mostani részvénypiaci felfordulás után az adatnak még nagyobb jelentősége lesz, mint általában.

Az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított mutató egyébként éves alapon 1,7 százalékos lehet az elemzői konszenzus szerint, szemben az egy hónappal korábbi 1,8 százalékkal. A nem korrigált index pedig 1,9 százalékos lehet a megelőző 2,1 százalékot követően. A havi index ezzel együtt 0,3 százalékos lehet a decemberi 0,1 százalék után. A Fed egyébként 2 százalékos céllal dolgozik, de az elmúlt hat év során az infláció rendre nem érte el ezt a szintet.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: investing.com

A befektetési szakértők nagyrészt osztják azt a véleményt, hogy hosszú ideje először lesz igazán nagy jelentősége az adatnak, tekintve, hogy sokáig igencsak nyomott volt az infláció. A piacok pedig azért mozdulhatnak meg szerdán, mert sok kereskedő számolhat úgy, hogy inkább kivár, mielőtt megjelennének a friss számok.

Idegesség vagy nyugalom?

Amennyiben viszont bejönnek a várakozások, úgy a további eladási hullám – pusztán ebből a szempontból – nem lenne túlságosan indokolt. Nehezen igazolható ugyanis, hogy a Fed miért pánikolna be az inflációtól, amely még az általa meghatározott célt sem éri el. Mindazonáltal több elemző, sőt még a Nemzetközi Valutaalap vezetője is jelezte, az elmúlt napok részvénypiaci korrekciója teljesen egészségesnek mondható.

Egyelőre kivárnak a befektetők a szerdai adatok előtt Forrás: 123rf.com

További kérdés lesz, hogy a tőzsde mozgásának irányától függetlenül mennyire ugrik meg a részvénypiaci volatilitás, vagyis milyen kilengéseket mutatnak majd az indexek.

A várakozások szerint az valószínűsíthető, hogy akkor lehetnek nagy mozgások, ha a vártnál erősebbek lesznek az inflációs adatok.

Ebben az esetben ugyanis a befektetők megijedhetnek attól, hogy a Fed újabb megerősítő jelzést kap arra vonatkozóan, hogy a korábban számoltaknál lendületesebben kellene kamatot emelnie.

Mindazonáltal a tejes képhez az is hozzátartozik, hogy bár a közelmúltban tapasztalt volatilitás jelentősnek számít, a korábbi extrém nyugalom ugyancsak nem nevezhető normálisnak. Következésképpen a volatilitás némi megemelkedése akár még egészségesnek is tekinthető a rendkívül magas árazások mellett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!