58 féle adót fizetünk

adó adóváltozás
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-tax-headache-man-looking-worried-white-background-image45101758
Vágólapra másolva!
A Jalsovszky Ügyvédi Iroda immár harmadik alkalommal összegezte, hogy hány adófajta van Magyarországon. Idén ismét eggyel csökkent a magyarországi adók száma, ezúttal 58 darabot számoltak. A csökkenés viszont csak technikai jellegű.
Vágólapra másolva!

A jövedéki adó újraszabályozásának köszönhetően formálisan megszűnt az energiaadó, ezért idén ismét eggyel kevesebb, összesen 58 adó létezik hazánkban.

Ezzel kijelenthető, hogy már a második évben csökken a magyarországi adók száma.

Másik oldalról – miként azt a jövedéki adó esete is mutatja – számos jogszabályban ma már több, egymástól eltérő jellegű adó is felfedezhető. Erre kiváló példa a helyi adókról szóló törvény idén január 1-től hatályos módosítása, amely az építményadó keretében bevezette a „plakátadó"-t. Ez a reklámhordozót mint új adótárgyat nevesíti és arra az önkormányzatoknak négyzetméterenként 12 ezer forintos maximális adómértéket enged megállapítani. Mivel azonban ennek sem a tárgya (ingatlan) sem az alapja (terület) nem tér el jelentősen az építményadóétól, ezért külön adófajtának nem tekinthető.

58 féle adót fizetünk - ez szerencsére kettővel kevesebb, mint 2016-ban Forrás: Carolyn Franks | Dreamstime.com

A bevételi lista tetején nincs meglepetés: az áfából 2017-ben több mint 3500 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek.

Ez az adónem az előző évhez képest úgy produkált 7 százalékos bevétel-növekedést, hogy közben folyamatosan bővül a kedvezményes termékek, szolgáltatások listája. Míg ennek részben oka lehet a növekvő fogyasztás és a lassanként beinduló infláció is, legalább ilyen fontos a hatékonyabb beszedés is, amely mellé az online számlázás idén nyári indulása zárkózik majd fel.

A kisadókat áttekintve szembetűnő, hogy tavaly először több bevétel (kb. 98 milliárd forint) származott katából mint evából (kb. 64 milliárd forint), miközben a kivából származó bevételek (kb. 22 milliárd forint) a megelőző évhez képest 65 százalékkal nőttek. Úgy tűnik, hogy az adózók lassan megértik és megszeretik az új, egyszerűsített adónemeket. Ugyanakkor a 2003-ban bevezetett evából még annak ellenére is jóval több bevétel származik, mint a kivából, hogy kifejezett adómegtakarítás már nemigen érhető el vele a társasági adóhoz képest.

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda által adónak tekintett fizetési kötelezettségek listája:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről