Így kell adóznia, ha eladja cégét, vagy céget vesz

manager cégvezető cég vezető ügyvezető igazgató general manager
46149384 - two employees discussing electronic data at meeting
Vágólapra másolva!
Talán nem is tudja mindenki, hogy a cégeladás vagy üzletrész értékesítés bizony adóköteles tranzakció. Az eladónak jövedelemadó-fizetési kötelezettsége keletkezik, a vevőnek pedig illetékkötelezettsége keletkezhet, illetve figyelni kell az elhatárolt veszteségek későbbi felhasználási lehetőségeire.
Vágólapra másolva!

A magánszemély által történő üzletrész értékpapírnak minősül. Az ennek átruházásából származó jövedelem, melyet csökkentenek a megszerzésére fordított érték és a kapcsolódó járulékos költségek, árfolyamnyereségből származó jövedelemnek minősül, és

15 százalékos személyi jövedelemadót kell utána fizetni. Ezen felül 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás-fizetési (eho) is fizetendő,

de ennek maximált értéke van, mely évente 450 ezer forint (más eho fizetési kötelezettségekkel együttesen).

Ha cég az eladó, úgy a kivezetett részesedés értéke (könyv szerinti érték) és a kapott ellenérték mint bevétel közötti különbség után kell

társasági adót fizetnie, melynek mértéke 9 százalék.

A bejelentett részesedés intézménye egy olyan lehetőség, amellyel minden cégvásárlásnál érdemes élni. 2018. január 1-jétől a megszerzett részesedés mértékére tekintet nélkül bejelenthető az adóhatósághoz az üzletrész megszerzése. A bejelentéshez fűződik az a joghatás, hogy a későbbiekben a legalább egy éven át tartott részesedés elidegenítésén elért árfolyamnyereséggel csökkenthető lesz majd az adóalap, ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy ha árfolyamveszteséget realizál az adózó a bejelentett részesedés értékesítésével összefüggésben, akkor annak összege majd növelni fogja az adóalapot - írja a téma kapcsán az RSM blog.

2018. január 1 óta a részesedésszerzésre nincs törvényi minimum, vagyis a korábbi 10 százalékot sem kell már betartani.

A cégeladás után az eladónak és a vevőnek is keletkezhet fizetési kötelezettsége 123RF

Az eladó számára fontos még, hogy a cégértékesítés adóvonzatát a társasági adóról szóló törvény a piaci árhoz köti, mely a szokásos piaci ár, és nem egyenlő a könyv szerinti értékkel.

A cég megvásárlását követően a céltársaságnál (a tranzakciót megelőzően keletkezett) elhatárolt veszteség felhasználását automatikusan nem engedi a törvény, hanem szabályokat szab meg erre.

Az adóévben keletkezett veszteség összegét az adózó a következő öt adóévben, döntése szerinti megosztásban veheti figyelembe, azzal, hogy a megszerzett társaság az elhatárolt veszteséget adóévenként csak a törvényben előírt arányban használhatja fel. Egy adóévben legfeljebb a veszteség nélkül számított adóalap 50 százalékáig számolható el a korábbi évek elhatárolt vesztesége.

Ha egy belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság vagyoni betétjének megszerzéséről van szó, úgy a vagyonszerzőnél (1 milliárd forintig) ingatlanonként 4 százalék, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2 százalék visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettség merülhet fel.

További részletek és magyarázatok az RSM.hu blog cikkében olvashatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről