A cégeket a munkaerő megtartása és esetleges pótlása, valamint a járulékcsökkentés ösztönözte, régiónként és ágazatonként azonban jelentősen eltérhetnek az arányok. A szakértők szerint a tendencia a következő években is fennmarad - írja a Magyaridők.hu.
A lap által megkérdezett érdekképviseletek szerint a vállalatok többsége már eldöntötte az idei béremeléseket a versenyszférában, és azok
átlagosan 12-13 százalékos mértékben bővülnek majd, országos átlagban.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke is nyilatkozott a lapnak, aki elmondta, összességében békésen zajlottak a 2018-as egyeztetések, nagyszabású demonstrációkra, szakszervezeti lépésekre nem került sor, a vitás kérdéseket pedig a legtöbb helyen gyorsan rendezték.
Átrendeződött az olcsó munkaerő megítélése a cégek szemében.
Míg a vezetők régebben az olcsó munkaerőben látták a versenyképesség kulcsát, addig ma már inkább a hatékonyságnövelésben, tehát nem az emberi erőforrás csökkentése áll fókuszban, hanem az egy emberre jutó termelékenység javítása.
Parragh László szerint az a rendszerváltáskor kialakult szemlélet, miszerint az olcsó munkaerővel vonzzuk be a tőkét, már a múlté. Ezt a szemléletet egyre inkább felváltja a termelékenység növekedése, és persze így már felértékelődik a munkaerő megtartása, a dolgozónak pedig vonzó munkabér adható.
Az állam a járulékokkal, illetve a minimálbérrel és a garantált bérminimummal tud hatni az üzleti szférára.
Ebben az állam 2022-ig vállalta a munkaadói járulék csökkentését, a minimálbér és a garantált bérminimum pedig évről évre nő.
A béremelések forrását persze a cégeknek kell kigazdálkodniuk, amire a kedvező gazdasági helyzet, a fogyasztás és a kereslet erőteljes emelkedéséből adódó bevételemelkedés nyújt fedezetet Parragh László szerint. A növekvő termeléshez új munkaerő is szükséges, így a jelenlegi munkaerő megtartása és a hatékonyságnövelés, modernizálás szerepe felértékelődik.
Az MKIK elnöke arra számít, hogy az átlagosan 12-13 százalékos bérfelzárkózás a következő években is fennmarad.
A teljes cikk az alábbi linken olvasható el.