Most éppen Ciprust vásárolják föl a kínaiak szédületes ütemben

Ciprus
Szálloda Páfoszban
Vágólapra másolva!
A kínai újév az idén a szokásosnál nagyobb figyelmet kapott Cipruson. A Hilton Park hotelben, Nicosiaban több száz vállalkozó és helyi üzletember gyűlt össze, hogy a kutya évének érkezését ünnepeljék. A furcsa esemény jól jelezte, hogy egyre szorosabb kapcsolat alakul ki az 1,4 milliárd lakossal rendelkező világhatalom Kína és az 1,2 milliós lélekszámú Ciprus között.
Vágólapra másolva!

Kína több irányból szeretne terjeszkedni az Európai Unióban és erre megtalálta az egyik legmegfelelőbb partnert. Christodoulos Angastiniotis, a ciprusi kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint remek a kapcsolat a két ország között és gyakorlatilag minden szektorban rendelkezik befektetéssel már az ázsiai óriás. Angastiniotis hozzátette,

hogy néhány érdekes befektetési alapot is létrehoztak és valószínűleg a szigetország vonzó adózási rendszere kelthette fel először a kínaiak figyelmét.

Kína rohamosan fejlődik Forrás: AFP/Imaginechina/Fu zengka

Míg az Egyesült Államok némileg korlátozza a kínai kereskedelemnek, addig Ciprus tárt karokkal várja a befektetőket. Az ő hozzáállásuk szintén szembemegy azzal, amit a legtöbb európai ország képvisel, hiszen mindenki tudatában van az agresszív kínai terjeszkedésnek ezért sokan óvatosan üzletelnek az ázsiai nagyhatalommal.

Kína már így is jócskán bevásárolta magát az európai gazdaságba, hiszen a spanyol kikötőktől kezdve, a görög, belga és német reptereken át az angol és olasz focicsapatok közül is több van már kínai kézben.

Ciprus Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Danichev

Kevés olyan ország van, amely megtagadná a 11 ezer milliárd dollárt érő államilag irányított kínai gazdaságtól a befektetési lehetőségeket és Ciprus minden bizonnyal nem tartozik a kevés kivétel közé, hiszen az ország egy főre jutó GDP-je mindössze 27 ezer dollár, ez pedig csak kicsivel több, mint a német GDP fele.

Lawrence Ho, hongkongi milliárdos még januárban járt Cipruson, hogy felvázolja a világ legnagyobb integrált kaszinó-üdülőjének a tervét.

A projekt 670 millió dollárba fog kerülni. A kínai JimChang Global Group 122,9 millió dollárt fektet egy ötcsillagos hotelbe Ayia Napahoz közel. Az állami tulajdonú China Communications Construction Group pedig egyike a két vállalatnak, amely átveheti a ciprusi Larnaca reptér üzemeltetését. Emellett a tervek között van egy közvetlen járat indítása is Pekingbe, miután a ciprusi Cobalt Air jelentős tőkeinjekciót kapott az Aviation Industry Corp of China-tól.

illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A németek és a franciák próbálnak meg leginkább szembemenni a kínai befektetési hullámmal. Németország akkor döbbent rá, hogy probléma van, amikor 2016-ban a kínai Midea Group 4,5 milliárd dollárért felvásárolta a Kuka nevű robotkészítőt, majd a milliárdos Li Shufu 9 milliárd dollárért részesedést vett a Mercedest is gyártó Daimlerben.

Németország gyakorlatilag csak nézi, ahogyan Kína lecsap a német ipar koronaékszerére. A kisebb európai államok számára azonban a kockázat is jelentősen alacsonyabb, hiszen az itteni befektetések inkább a politikai lobbiról és a befolyásról szólnak. Ciprus szövetségese, Görögország, már korábban komoly gazdasági kapcsolatot épített ki Kínával, még a görög válság alatt. Ennek nyomán néhány éve a kínai befektetők szép csendben átvették pireuszi kikötő irányítását is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!