Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg - jelzi honlapján a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih).
Napjaink egyre népszerűbb bogyós gyümölcse az áfonya, amit néhány évtizede még csak a hegyvidékek vadgyümölcseként volt ismert. Mára viszont szinte bármelyik hazai piacon kapható, növekvő kereslet mellett.
Az egészségtudatos táplálkozásban betöltött szerepe mellett, további előnye, hogy a többi bogyós gyümölcshöz képest viszonylag jól tárolható, hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll.
A termesztett áfonya sok tekintetben különbözik a vadon termő áfonyától: a szemek jóval nagyobbak, az alakjuk is eltérő, valamint a sötétvörös színanyag csak a héjban található meg, a gyümölcs nem festőlevű. Maga a növény is nagyobb, magasabb bokrot nevel.
Az áfonya meglehetősen speciális igényű, kényes növény, a közepesen savanyú kémhatású, jó vízellátású és vízáteresztő képességű, jó levegőzöttségű, humuszban gazdag talajt kedveli.
Ilyen termőhelyek Magyarországon legfeljebb a nyugati határszélen akadnak.
Ezért kevés a hazai áfonyatermelő, a piacon kapható gyümölcs legnagyobb része importból származik.
A Nébih tapasztalatai szerint sok helyen ki sem írják az áfonya származását, vagy rosszabb esetben csepregi áfonyaként hirdetik.
Csepregen azonban olyan kis mennyiségben terem a gyümölcs, hogy onnan még a budapesti igényeket sem lehetne kielégíteni.
Emiatt a Nébih folyamatosan ellenőrzi az üzletek és a piacok termékkínálatát.
A szakemberek az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak a gyümölcs származásának vizsgálatára, és amennyiben hamisítást tapasztalnak, a szabályszegő kereskedővel szemben hatósági eljárást indítanak.