A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Ezek ma az álommunkák az amerikai főiskolásoknak

öröm hangulat siker fiatalok ugrás feldobott nyereség teljesítmény
Vágólapra másolva!
Valószínűleg kevés amerikai gyerek álmodozik arról, hogy egyszer biztosításmatematikus lesz, ám a legfrissebb munkaerő-piaci statisztikák alapján mégis ez számít ma a vezető „álommunkának" a főiskolások számára. Nemcsak azért, mert vonzó a fizetés, a munkanélküliség pedig alacsony a szakmában, hanem azért is, mert relatíve kevés diákhitellel is megszerezhető a szükséges képzettség.
Vágólapra másolva!

A biztosításmatematikai szakma számít ma a legértékesebb főiskolai végzettségnek az Egyesült Államokban – derül ki a Bankrate.com most közzétett elemzéséből. A biztosításmatematika ugyanis átlagosan 108 658 dolláros (kb. 30,5 millió forint) éves fizetést kínál, miközben a szakmán belül a munkanélküliségi ráta az átlagosnál alacsonyabb, mindössze 2,3 százalékos.

Ráadásul azok közül, akik ezen a szakon kezdtek tanulni, csupán 22 százalék azok aránya, akik további képzések során is fokozatot szereznek a szakmából, ami az álommunkák sorában kiemelkedően alacsonynak számít. Ez azért lehet jó hír a főiskolai hallgatók számára, mert olyan szakmáról van szó, amelyhez nem szükségesek magasabb tudományos fokozatok, vagyis sokkal kevesebb diákhitel felvételével is megszerezhető a munkavégzéshez szükséges tudás.

Hitelek és szakok

A Bankrate elemzője is kiemelte, hogy miközben a diákhitel-tartozások rekordokat döntenek az Egyesült Államokban,

nagyon nem mindegy, hogy valakinek mennyi terhet kell magára vennie, mire eljut odáig, hogy a szakmáját végezve kikerülhet a munkaerőpiacra.

A lista 162 fő szak bevonásával készült el olyan szakmákról, melyekben az USA-ban legalább 15 ezer ember dolgozik. A súlyozásban a jövedelem kapta a legnagyobb szerepet (70 százalék), míg a munkanélküliségi ráta 20, a szükséges további képzés pedig 10 százalékkal nyomott a latba.

A biztosításmatematika a legjobb szakma ma az amerikai főiskolások számára Forrás: dreamstime

Az összesített lista dobogójának második helyén a zoológusok, illetve a nukleáris mérnökök kaptak még helyet. Érdekes módon a pénzügyi terület csupán a 10. helyezést tudta elérni.

A fizetések tekintetében az egészségügyi és orvosi előkészítő szakok végeztek az élen 130 308 dolláros átlaggal,

míg legalacsonyabb munkanélküliségi rátát (1,4 százalék) a zoológusképzés hozta össze 111 888 dolláros éves átlagfizetés mellett.

Éllovasok és sereghajtók

Általánosságban továbbra is a tudományos, technológiai, mérnöki, valamint matematikusi fokozatok kínálják a legvonzóbb munkaerő-piaci lehetőségeket, hat számjegyű fizetésekkel, valamint igen alacsony munkanélküliségi rátákkal. A fizetés azonban önmagában még nem minden. Az ásványolaj-mérnökök átlagos fizetése például 124 448 dollárral kiemelkedne a sorból, azonban a szakma még az első 10-be sem került be, köszönhetően az igen magas, 7,9 százalékos munkanélküliségi rátájának.

A lista alján a művészeti szakok állnak,

de különösen azok teljesítenek rosszul, amelyek a hagyományos művészeti ágakon (színház, zene, kreatív írás) kívül esnek. Ezen a területen a második legalacsonyabb az éves átlagfizetés 40 855 dollárral, és itt a legmagasabb a munkanélküliségi arány 9,1 százalékkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!