Hasítanak a bankok, és erre már a befektetők is lecsapnak

amerikai zászló USA hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Az USA négy legnagyobb bankja már közzétette a harmadik negyedéves gyorsjelentését, és mindannyian a vártnál jobb eredményekről számoltak be. Ezzel pedig, tekintve a részvényárfolyamok alakulását, már a befektetőket is meggyőzték arról, hogy egyre kedvezőbbek az amerikai gazdaság kilátásai.
Vágólapra másolva!

Az amerikai makroadatok mellett most már a legnagyobb pénzintézetek eredményei is arra utalnak, hogy az USA gazdasága igen erős alapokon áll. Ezt pedig a befektetők is elkezdték elhinni, amit az is alátámaszt, hogy kedden megugrottak a nagybankok árfolyamai a tőzsdén – írja a CNBC.

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok négy legnagyobb hitelintézete, és köztük két vezető befektetési bank is a vártnál jobb harmadik negyedéves eredményeket közölt. Ezek alapján nemcsak az üzleti tanácsadásból származó bevételek, de a vállalatoknak és a lakosságnak nyújtott hitelezés, valamint az eszközkezelés is igen szépen teljesít. A bankvezetők pedig a kommentárjaikban rá is mutattak a kedvező környezetre, aminek következtében a vállalatok egyre nagyobb léptékben ruháznak be, a fogyasztói kiadások pedig erősödnek.

Árfolyamok és hangulatok

A Goldman Sachs pénzügyi vezetője, Martin Chavez például jelezte, cége továbbra is optimista, mivel az ügyfeleikkel folytatott konzultációkból is az derül ki, hogy

a gazdasági növekedés egészséges, a befektetői hangulat pedig ellenáll a kihívásoknak.

Ezzel párhuzamosan az amerikai bankpapírok kedden igen pozitívan teljesítettek a tőzsdén. A Morgan Stanley közel 6, a Goldman 3, a Bank of America és a JPMorgan pedig több mint 2 százalékot izmosodott.

Hasítanak a nagybankok Forrás: AFP/Chris Hondros

A mostani tőzsdei erősödések részben annak tudhatók be, hogy a piacok egyre inkább elkezdtek figyelni a kamatok emelkedésére. Az ezzel kapcsolatos félelmek a múlt héten ütöttek be, amikor a vezető részvényindexek 4 százalék körüli eséseket produkáltak, mielőtt pénteken, majd kedden felpattanásokat hoztak össze. A nagy kérdés a bankokkal kapcsolatban az, hogy a kamatok emelkedése mennyiben fogja vissza a gazdasági aktivitást, és ezzel lenyomja-e a pénzintézetek nyereségeit?

Az eddigiekben ugyanis

úgy kereskedtek a tőzsdén, mintha a recesszió már a küszöbön állna.

Mindeközben viszont a pénzintézetek fundamentumai kitartóan erősek voltak. A korábbi rossz hangulatot mutatja, hogy a Goldman részvényei idén eddig 14 százalékos mínuszban vannak, míg a Morgan Stanley 13 százalékot gyengült. A Bank of America emellett 4, a Citigroup több mint 6, a Wells Fargo pedig 11 százalékos mínuszban van ebben az évben, és egyedül a JPMorgan áll szerény, 1 százalékos pluszban.

Kétélű kard

Az emelkedő kamatok hatásai azért izgalmasak, mert kettős hatást gyakorolnak a bankokra. Egyfelől kedvezőek, mivel feltolják a hitelezésből fakadó profitokat. Másfelől viszont

ha elérnek egy bizonyos magasságot, akkor már visszafogják a hitelfelvételi aktivitást, vagyis elkezdik kellemetlenül érinteni a pénzintézeteket is.

Ehhez jönnek még az olyan kockázati tényezők, mint a kereskedelmi konfliktusokból, illetve a politikai helyzetből adódó bizonytalanságok.

Nem véletlen, hogy a JPMorgan vezetője, Jamie Dimon pénteken jelezte, az emelkedő kamatok és a geopolitikai kockázatok együttese visszafoghatja az amerikai gazdasági növekedést, azonban hozzátette, jelenleg még nem tartunk itt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!