A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Vörös zónába került az olajár

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Egyre kockázatosabb állapotokkal nézünk szembe, az olajpiac pedig belépett a vörös zónába – dobta be a figyelmeztetést Faith Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezető igazgatója. Az emelkedő olajárak egyre több gazdaságot helyeznek nyomás alá, és ha ez így folytatódik, az idei év vége még súlyos kihívásokat tartogathat a globális energiapiacon.
Vágólapra másolva!

Meglengette a vörös zászlót a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője, amikor egy interjúban jelezte, egyértelműen több olajra van szüksége a világpiacnak. Hozzátette, a magas energiaárak általában akkor jellemzők, amikor a világgazdaság elkezd veszíteni a lendületéből – írja a MarketWatch.

Faith Birol szavait már csak azért sem lehet figyelmen kívül hagyni, mert az IEA szerepe éppen az, hogy energiapolitikai tanácsokat adjon az iparilag fejlett országoknak, illetve koordinálja az olajpiaci vésztartalékok felhasználását. Ezen a ponton egyébként Birol még azt közölte, a szervezet nem tervezi, hogy hozzányúl a vésztartalékokhoz.

Hiányok és kockázatok

A globális benchmarknak számító Brent típusú nyersolaj kedden, 80 centes drágulás mellett, elérte a hordónkénti 84,71 dolláros árfolyamot is, míg az amerikai WTI olaj 44 centtel (0,6 százalékkal) 74,73 dollárra erősödött.

Ebben a hónapban mindkét olaj négyéves csúcs körül forgott.

Közép-európai idő szerint szerda kora délután a Brent és a WTI is 0,2 százalék körüli mínuszban állt.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Az elmúlt időszakban tapasztalt olajpiaci rali részben annak tudható be, hogy reálisan felmerült a kínálat szűkülése, ahogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette az iráni olajexport elleni újabb szankciókat – melyek majd februárban lépnek teljeskörűen életbe. Emellett azonban Venezuela, és más kitermelők is kínálati problémákkal küszködtek. Noha Szaúd-Arábia és Oroszország úgy döntött, hogy megemelik a kibocsátásaikat,

a kereskedők még mindig vitáznak arról, hogy a nagyok képesek lesznek-e ellensúlyozni az iráni kieséseket.

A magasabb árak pedig arra is utalnak, hogy a piaci szereplők elkezdték beárazni a kockázati kilátásokra vonatkozó prémiumokat.

Senki nem ússza meg

Az emelkedő olajár ráadásul senkit nem hagy érintetlenül. Az üzemanyagárak már emelkedésnek indultak, ami az amerikai elnököt is elkezdte aggasztani. Nem véletlen tehát, hogy Trump a Twitteren kritizálta az OPEC politikáját, és arra szólította föl a szervezetet, hogy tegyen lépéseket az olajár csökkentése érdekében.

Izgalmas lehet az év utolsó pár hónapja az olajpiacon Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

Mindeközben a feltörekvő piacoknak is fájhat a fejük. Számos feltörekvő gazdaság ugyanis jelentős energiafogyasztó, és a drágulások csak még tovább fokozzák a feltörekvő piacokkal kapcsolatos gazdasági aggodalmakat, amelyek már a világgazdaság növekedésére is negatív nyomást helyeznek.

A fentiek fényében Birol kijelentette, amennyiben a legfontosabb kitermelők nem tesznek jelentős lépéseket, az idei negyedik negyedév nagyon komoly kihívásokat hozhat a piacon. Hozzátette,

Szaúd-Arábiának megvan a képessége ahhoz, hogy napi 11 millió hordóra emelje a kitermelését.

Birol közölte, reméli, hogy az OPEC tulajdonképpeni vezetője felelősen fog cselekedni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!