Elegendő hal lesz idén az ünnepekre. Ezt Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője közölte.
A szóvivő arról is beszélt, hogy az árak tavalyhoz képest
csak 5-7 százalékkal emelkednek.
A drágulás hátterében több tényező áll. Példaként említette
Ennek ellenére az áremelkedés mértéke az országban sehol nem haladja meg a 10 százalékot.
A szóvivő kiemelte, hogy karácsonykor a legnépszerűbb hal a ponty, amelynek ára az idén kilogrammonként 1100-1300 forint körül mozog. A 12-13 ezer tonnányi belföldi pontytermelés mintegy 30-32 százaléka a karácsonyi időszakban kerül a piacra. A
karácsonyi forgalom mintegy 65 százalékát szintén a ponty adja;
a harcsák, a süllő és a pisztráng aránya 25 százalékot tesz ki, 10 százalék körül vannak a választékbővítő, olcsóbb halak, például busa, amur, kárász, keszegek és a törpeharcsa.
Lévai Ferenc elmondta, hogy az elmúlt három évben az eladott hal mennyisége kismértékben emelkedett, ezért idén is bővülésre számít. Karácsonykor egyre többen vásárolják az értékesebb, igényesebb és jobban feldolgozott halakat, például a konyhakész pontyot, az afrikai harcsát, süllőt és a pisztrángot, szemben az olcsóbb busával.
Az ágazat éves árbevétele 12-13 milliárd forint körül van,
ezt várhatóan idén is stabilan tartja majd. Az ágazat édesvízi halból importot nem bonyolít, az export tavaly 3-3,5 ezer tonna volt, ez idén az aszályos időszak és az élénk belföldi halpiac miatt kevesebb lesz.
A szóvivő javasolja a fogyasztóknak, hogy
ne hagyják a karácsony előtti utolsó napokra a halvásárlást,
mivel a konyhakész, friss halak nagy választékban már december elejétől beszerezhetők, a néhány hetes mélyhűtés nem árt a halaknak.
Kitért arra is, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzései minimális hiányosságokat tártak fel az elmúlt három évben,
a magyar hal biztonságos és kifogástalan minőségű élelmiszer.