Mutatjuk, mikortól kóstolhatja az újbort
![vörösbor koccintás](https://cdn.origo.hu/2023/12/ESSq2khdu7g1Tt9H6WE_MN9Dk1ww5vX017aP_DEgJMY/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdlOWQxYzkyOWQ4YTRjYjQ5MzgwMTMyZjVlOGI5NWNi.webp)
A Varga Pincészet Ordacsehiben megkezdte a Csabagyöngye szőlő szüretelését, első pincészetként egész Európában. A szüret minden évben a legkorábban érő szőlőfajtával, a Balatonboglári borvidéken kezdődhet el.
Varga Máté, ügyvezető szerint az idei év jellegzetessége talán az, hogy az évszakok összekeveredtek. A tél tavasziasan enyhe volt, majd a tavasz téliesen, erős fagyokkal indult, aminek következtében főleg az ország déli részén jelentős fagykárok voltak. A tavasz vége azonban már nyárias kánikulát hozott a sokéves átlagnál jelentősebb esővel.
Soha nem látott koraisággal indult a virágzás, amikor ideálisak voltak az időjárási körülmények, így az ország több borvidékén nagy termésre van kilátás.
A júliusi esőzések és kánikulai napok miatt tovább folytatódott az intenzív szőlőfürt fejlődés és bár az utolsó napok némi lehűlést hoztak, a Csabagyöngye szüreti időpontja a szokásosnál így is, mintegy tíz nappal korábbra került, magyarázta Varga Máté. A szüretelt mennyiség Ordacsehiben várhatóan 350 ezer kilogramm lesz, amelyet 38 hektárról, több mint 60 termelőtől vásárol meg a Varga Pincészet.