Sosem találná ki, mi folyik a londoni utcák alatt

Growing Underground, földalatti farmgazdaság, London
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 24: Iulian arranges seed trays in one of the Underground tunnels at 'Growing Underground' in Clapham on October 24, 2016 in London, England. The former air raid shelters covering 65,000 square feet lie 120 feet under Clapham High street and are home to 'Growing Underground', the UKs first underground farm. The farms produce includes pea shoots, rocket, wasabi mustard, red basil and red amaranth, pink stem radish, garlic chives, fennel and coriander, and supply to restaurants across London including Michelin-starred chef Michel Roux Jr's 'Le Gavroche'. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A brit főváros déli kerületében, Clapham alatt egy vállalkozás azon dolgozik, hogy megváltoztassa a növénytermesztésről kialakult képet. A föld alatti hidroponikus kert ellenőrzött körülmények között tartja a növényeket, és így sem az időjárás, sem az évszakok váltakozása nem érinti őket.
Vágólapra másolva!

A különböző zöldségek és saláták fényigényét LED-technológiával oldják meg. Steven Dring, a Growing Underground társalapítója és vezérigazgatója elmondta a CNBC-nek, hogy a LED-világítás eléggé fejlett ahhoz, hogy utánozni tudja a napból jövő fényt.

Growing Underground föld alatti farmja Forrás: Getty Images/Dan Kitwood

A most növénytermesztésre használt alagutak korábban a második világháború alatt óvóhelyként szolgáltak a londoniaknak.

A cég rendkívül sok éttermet, szállodát és üzletet lát el terményeivel az Egyesült Királyságban – az egyik leghíresebb megrendelőjük a Marks & Spencer.

A Growing Underground egyedi rendszerének köszönhetően 70 százalékkal kevesebb vizet használ fel, mint a hagyományos növénytermesztési módszerek. A növények között érzékelőket helyeztek el, amelyek követik, mérik a fényviszonyok, a hőmérséklet és a levegőmozgás változásait is.

Growing Underground föld alatti farmja Forrás: Getty Images/Dan Kitwood

– fejtette kis Dring.

Az adatokat egyébként elküldik a Cambridge-i Egyetem mezőgazdasági fejlesztésekkel foglalkozó tudósainak is. Közösen elemeznek, hogy a lehető legmegfelelőbb környezetet lehessen kialakítani a beltéri növénytermesztéshez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!