A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Közeleg a nyár egyik legizgalmasabb pénzügyi eseménye

Horizontal Jerome Powell, nominee to be chairman of the Federal Reserve Board of Governors, testifies during his confirmation hearing before the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill in Washington, DC, November 28, 2017. / AF
Jerome Powell, a Fed új elnöke
Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdődik a nyár talán legfontosabb eseménye, az évente megrendezett Jackson Hole szimpózium. Az igazi izgalmak azonban péntekre várhatók, amikor az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell is felszólal. A Fed vezetőjének szavai ugyanis akár a piacokat is felforgathatják.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Wyoming állam hegyei között rendezik meg minden évben a Jackson Hole szimpóziumot, amely az év egyik legfontosabb gazdasági találkozója, és szinte mindenki megjelenik, aki ebben a közegben számít.

Idén a befektetők elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének szavait várják, aki irányt mutathat a monetáris politikával kapcsolatban.

Az izgalmakat csak fokozza, hogy Donald Trump elnök az elmúlt időszakban többször is bírálta a Fedet, amiért szerinte túl gyorsan emel kamatokat, miközben más nagy jegybankok még kitartanak az extrém laza monetáris politika mellett. Mindenesetre a MarketWatch elemzése összegyűjtötte a lehetséges legfontosabb piaci hatásokat.

Az amerikai dollár

Powell a beszédében utalásokat tehet a jegybanki politika esetleges változásaira is, noha a piaci szereplők jelentős része nem számít arra, hogy felmerülne a Fed pályájának radikális megváltoztatása. Ami azonban érdekesebb, hogy az elnök említést tehet a kereskedelmi feszültségek hatásairól – különösen az USA és Kína között – a kamatemelések ütemére, főleg hogy Powell már korábban is utalt erre a témára a megszólalásaiban.

Mindez azt jelenti, hogy ha Powell óvatosságra int, vagy kellemetlen hatásokra figyelmeztet, akkor

minél erősebbek lesznek a szavai, annál nagyobb negatív nyomást eredményezhetnek az amerikai dollár piacán

– mondta Mark McCormick, a TD Securities devizaszakértője.

A U.S. Dollar Index alakulása Forrás: investing.com

A piaci várakozások szerint jelenleg 93,6 százalékos esély van arra, hogy a Fed szeptemberben végrehajtja a nyolcadik kamatemelését is 2015 óta. Az idei negyedik – decemberre várt – szigorítás esélye azonban mindössze 61,3 százalék. Arra viszont számítani lehet, hogy Powell kamatemelésre vonatkozó szavai befolyásolni fogják ezeket az arányokat.

A dollár közelmúltban tapasztalt erősödése elsősorban annak tudható be, hogy a feltörekvő piacokkal, illetve a kereskedelmi háborúval kapcsolatos aggodalmak a zöldhasú felé terelték a tőkét.

A piac tehát egyelőre a dollár kitartó erősödésre számít a feltörekvő piacokkal és a nagy fejlett gazdaságokkal szemben egyaránt.

Mindazonáltal sokak szerint – beleértve Donald Trumpot is – a dollár ma erősebb, mint amilyennek lennie kellene, vagyis abszolút benne van a pakliban egy negatív korrekció.

A hat rivális ellen mért ICE U.S. Dollar Index augusztusban eddig 1,4 százalékot izmosodott, 2018-ban pedig már 4,1 százalékos pluszban van.

Feltörekvő piacok

A dollár elsősorban a feltörekvő piaci eszközök kárára erősödik, vagyis Powell szavai globális hatásokat is kiválthatnak. Különösen mert

egyre égetőbb problémát jelentenek a feltörekvő gazdaságok dollárban felvett adósságai, melyek sokkal nehezebben törleszthetők, ha az amerikai fizetőeszköz kitartóan emelkedik.

Ehhez jön még, hogy az amerikai kamatemelések hatására általában is csökken a feltörekvő eszközök vonzereje, hiszen az egyre magasabb hozamokkal kecsegtető biztonságos amerikai eszközök a hozamvadász befektetők szemében is kedvezők a kockázatos, ám egyre kevésbé versenyképes feltörekvőkkel szemben.

A dollár a feltörekvő piacok kárára is erősödik Forrás: Anadolu Agency/Anadolu Agency/Fatih Aktas

Az elemzők szerint tehát ha Powell nagy hangsúlyt fektet a kereskedelmi konfliktusok hatásaira, az negatív hatást gyakorolhat a feltörekvő piaci eszközökre, ahogy tovább fokozhatja a dollár erejét.
Nem mellékesen pedig

a Fed folyamatosan építi le a több ezer milliárdos mérlegét, melyet az eszközvásárlási programok keretében duzzasztott föl, és korábban 4500 milliárd dolláron tetőzött.

Ez pedig szintén kihathat a feltörekvő piacokra, mivel befolyásolja a globális piaci likviditást, miközben tovább hajthatja lefelé az állampapírok árait – megemelve ezzel a fordítottan arányos hozamokat.

A legnagyobb kérdés végső soron az lesz a globális befektetők számára, hogy Powell milyen formában tesz utalást az elmúlt időszak piaci kilengéseire. A korábbi vezetés alatt szinte egyértelmű volt, hogy ilyenkor a Fed várakozó állásba helyezkedik, azonban most eldőlhet, Powell hogyan viszonyul ehhez a kérdéshez, és miként ítéli meg az amerikai gazdaság és monetáris politika szerepét a világban.

Állampapírok

Az eddigiekben a Fed elnöke következetesen hangsúlyozta, hogy normalizálni kívánja a kamatszinteket, és ezt az amerikai gazdaság ereje is indokolta. Ennek eredményeként a piac erre az évre 3-4 kamatemelést árazott be korábban.

A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozamának változása Forrás: investing.com

Ezt figyelembe véve sokan arra számítottak, hogy az amerikai hozamok tartósan 3 százalék fölött helyezkednek majd el, azonban ez nem így történt. A rövid és a hosszú lejáratú papírok egyaránt kitartóan laposak maradtak, köszönhetően a geopolitikai kockázatoknak és a kereskedelmi háborúval kapcsolatok aggodalmaknak. Augusztusban például a 10 éves lejáratú papír hozama több mint 10 bázispontot csökkent – hétfőig 2,828 százalékra –, miközben a 2 éves lejáratú kötvény hozama 2,596 százalékig süllyedt.

Ezzel pedig 2007 augusztusa óta nem látott szintre, 0,23 százalékpontra, szűkült a két görbe közti rés.

Ezen a ponton a legfontosabb tényező az lesz, hogy Powell mit mond majd a Fed mérlegéről, illetve annak leépítéséről. Ha ugyanis olyan jelzést ad, miszerint a jegybank számára realitás lehet egy, a korábbi várakozásoknál nagyobb mérleg is, akkor az egyértelműen laza és támogató üzenet lenne a piacok számára. Bár ezen a területen nem várható eget rengető bejelentés, a kötvénypiaci szereplők biztos, hogy árgus szemekkel figyelik majd az elnök szavait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!