Ebben az országban meztelen fotókért is adnak hitelt

Meztelen hitelek, Kínában meztelen fotókra, mint fedezetre adnak hitelt, főleg fiatal lányoknak
Vágólapra másolva!
Egyre több kínai fiatal megy bele abba, hogy hitelfedezetként meztelen képet küld magáról.
Vágólapra másolva!

A kisebb összegű hitelek nem most kezdtek elterjedni a piacon, különböző formái közül talán az áruhitellel találkozunk legtöbbet. Nyilván nem jó megoldás a kölcsön, szerencsére azzal is egyre többen tisztában vannak, hogy ingyenhitel nincs. De a legfontosabb mindig az, hogy ennek ellenére olyan konstrukciót keress, ahol nem kérnek irreális vagy egyenesen felháborító kamatot.

Vagy nem támasztanak a legújabb kínai trend szerint szexuális zsarolásnak is beillő feltételrendszert.

A világ legnagyobb fintech cége, az Ant Financial – amely tulajdonképpen egy olyan mobiltárcát is ajánl az ügyfeleinek, amivel fizethetnek online, boltokban, éttermekben, közüzemi számlákat rendezhetnek –, a mobilfizetési megoldásokkal évente 1700 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolít le – írja a Vice.com cikkére való hivatkozással a Dívány. Egy olyan rendszert kell elképzelni, amibe gyakorlatilag mindent beleépítettek, mintha ugyanaz az applikáció kezelné a villanyszámlád, a repülőjegyed vásárlását és a taxiutad a reptérre, sőt még büntetéseket is fizethetsz ezen keresztül.

Ami a tisztességtelen hitelezés szempontjából fontos, hogy van egy olyan szolgáltatása is, miszerint magánszemélyek is kölcsönt adhatnak egymásnak, ez a szolgáltatás is egyre népszerűbb.

Forrás: YouTube/TomoNews US

A magánszemélyek közötti hitelezés népszerű, az Ant Financial adatai szerint 170 millió olyan felhasználójuk van, aki 1990 után született, közülük 45 milliónak van ilyen mikrohitele. Kínában eleve magasak a megélhetési költségek, ahhoz pedig szigorú feltételeknek kell megfelelni, hogy hitelkártyát kapjon az ember, sokan ezért kihasználják a magánszemélyek hitelajánlatait, és bármit megtesznek azért, hogy hitelhez jussanak, ezzel pedig a hitelezők vissza is élnek.

A bank fedezetként jelzálogot jegyeztet be, vagy a kezes számláját is megterhelheti, ha nem törleszted időben a hiteled részleteit. A magánszemélyek egy része is szeretne olyan biztosítékot, amitől – fogalmazzunk finoman – biztosítva érzik, hogy időben és rendesen visszakapják a pénzüket. Hívhatnánk ezt zsarolásnak is.

Egyesek szerint az, hogy meztelen fotókat kérnek fedezetként, amit nyilvánosságra hoznak, ha az ügyfél nem fizeti pontosan a törlesztőrészletet, sőt el is küldik a családjának és az ismerőseinek, nem más, mint nagyon súlyos szexuális bűncselekmény.

Ez az úgynevezett „meztelenhitel-szolgáltatás” a képek ellenére is felszámol kamatot, és az ügyfeleik olyan könnyen kerülnek adósságspirálba, hogy még több meztelen képet kell küldeniük. Ráadásul sokaknak, ha hitelre van szükségük, nincs is más módjuk felvenni, mert csak ilyen feltételekkel tudják.

2016-ban 10 gigányi meztelen fotó szivárgott ki és került fel az internetre, amelyen 161 fiatal nő áll ruha nélkül, a személyi igazolványát a kamerába mutatva.

Az áldozatok 19 és 23 év közöttiek, átlagosan 1000-2000 dollár (280-500 ezer forint között) hitellel – írta akkor a China Youth Daily. Más források szerint voltak olyan nők, akiknek felajánlották, hogy szexuális munkáért cserébe engednek az adósságukból. Vagyis jól látható, hogy ez nem a klasszikus banki hitelezés esete.

Forrás: Getty Images/Ulrich Baumgarten

A Reuters információi szerint a visszaélések miatt tavaly több olyan szolgáltatót is ellenőriztek, amelyek lehetővé tették, hogy magánemberek is kínáljanak hiteleket. Volt olyan szolgáltató is, amely nem törődött azzal, hogy milyen kamatra adnak kölcsön pénzt egymásnak az emberek, vagy nem vizsgálták, hogy a hitelkérelmezőnek hol vannak hitelei, milyen tartozásai vannak, egyáltalán mit lehet tudni a pénzügyi helyzetéről, vagy hogy hogyan történik a törlesztőrészletek begyűjtése. A probléma tehát sokkal szerteágazóbb, nemcsak a meztelen képek kizsarolásáról szól, hanem az egész hitelezési formáról.

Azóta törvényt is módosítottak, szigorúbb engedélyekhez kötik a hitelező szolgáltatások indítását, és tiltják, hogy magánszemélyek mindenfajta ellenőrzés nélkül hitelszolgáltatást nyújtsanak, ennek ellenére a meztelenhitel-szolgáltatás még mindig virágzik.

Ha ez a fajta hitelezési mód jobban elterjed a gazdaságban, akkor hogyan tudjuk megvédeni gyerekeinket vagy akár magunkat, hogy adósságspirálba ne kerüljünk?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!