A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Most felzárkózhatnak az uniós versenytársakhoz a hazai kkv-k

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság jelenlegi és jövőbeni teljesítménye lehetőséget ad arra, hogy segítséget kapjon a hazai kis- és középvállalkozói szektor a felzárkózáshoz az európai uniós versenytársaikhoz.
Vágólapra másolva!

Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) elnöke elmondta, hogy a magyar gazdaság lendületbe jött,

tavaly az utolsó negyedévben a magyar GDP 5 százalék feletti növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest,

és az Európai Unió bővülésének motorjává vált.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy még mindig van bőven tennivaló a hazai kkv-szektor felzárkóztatásáért, hiszen rendkívül alacsony szintről indult a folyamat a rendszerváltás után, és

még most is 40 százalék körüli a termelékenységi mutatójuk.

Megközelíteni sem tudják a bérek, a versenyképesség, a minőség, a technológiai korszerűsítés területén a fejlett országok kkv-szektorának szinvonalát.

Vadász György szerint elérkezett az idő, hogy a hazai kkv-k felzárkózzanak uniós társaikhoz és elérjék azok termelékenységét Forrás: Profession.hu

Az elnök szerint arra lehet számítani, hogy a következő európai uniós fejlesztési ciklusban Magyarország is kevesebb támogatást kap, ezért a csökkenő anyagi lehetőségekből a minőségi fejlesztésekre kell törekedni.

A fő szempontnak annak kell lennie, hogy az üzemekben korszerű technológiát, gépsorokat használjanak, amelyek kiváltják a kézi munkaerőt.

A digitalizáció, a robotizáció nem megy a foglalkoztatottság kárára Vadász György szerint, mert még mindig vannak a gazdaságnak olyan területei, mint például a szolgáltatás, a vendéglátás, az idegenforgalom, amelyek munkaerőhiánnyal küzdenek.

Egyre több hazai mikro- és kisvállalkozás tudott előrelépni a versenyképesség területén, termékeit, szolgáltatásait már a nemzetközi piacon is el tudja adni. A versenyhátrány leküzdésében kedvező változást jelentenek az adózásban bevezetett könnyítések, ugyanakkor a magyar bérterhek még mindig magasak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!