Komoly figyelmeztetés érkezett az építőipari cégeknek

Épül az Etele Plaza Újbudán - Galéria
Budapest, 2019. január 8. Munkások az épülő Etele Plaza építkezésén az ország legnagyobb multimodális, azaz több közlekedési módot összekötő csomópontjában, az Etele tér közvetlen közelében 2019. január 8-án. A Futureal-csoport fejlesztésében megvalósuló, bruttó 137 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontban 180 üzlet kap helyet, a divatüzletek mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások, valamint csaknem 1300 parkolóhely várja majd a látogatókat. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium gondozásában idén megjelent „Program a versenyképesebb Magyarországért" című tanulmány az építőiparral kapcsolatban jelentős változásokat ígér az állami ellenőrzés szempontjából az idei évtől, kiemelve, hogy az iparágban van egészséges fejlődési potenciál. A tanulmány jelentős részét minisztériumi szakemberek készítették, de részt vettek benne ismert külső gazdasági szakemberek is, mind az állam, mind pedig a versenyszféra részéről.
Vágólapra másolva!

A változásokat a dokumentum Az Építésügyek modernizálása programjában az Építésgazdaság fejlesztése, termelékenységének növelése nevű akció, A Gazdaság fehérítése programjában pedig az Adatok összegyűjtése és fehérítő akcióprogramok indítása (pl. online számlázási kör bővítése) nevű akció ismerteti.

A tanulmány szerint van egészséges fejlődési potenciál az építőiparban, és

a jelenlegi 4,7 százalék helyett 6 százalékot meghaladó részesedés a nemzetgazdasági szintű hozzáadott érték előállításából reális célkitűzés.

A legfőbb feladat a megrendelésállomány és a kapacitások összehangolása, valamint az ágazat technológiai és menedzsment-képességeinek a fejlesztése, amellyel 10-40 százalékos termelékenység növekedés érhető el.

A kormányzat célja, hogy tervezés-kivitelezés-üzemeltetés fázisok egymásra épülő, egységes irányt mutató rendszerben valósuljanak meg, aminek érdekében egy ágazati digitalizációs platformot hoznak létre.

A kormány a célok érdekében attól sem riad vissza, hogy akár az ágazat vállalatszerkezetét is megváltoztassa, hiszen ez a hatékonyság növelésének kulcseleme a tanulmány szerint.

Ez akár a mikrovállalkozások beolvadásának támogatásával, illetve annak kikényszerítésével is járhat, amihez a feketegazdaság visszaszorítása érdekében szigorúbb ellenőrzések is társulnak.

Ez az akció már tavaly beindult, a megvalósítás végét pedig nem jelölték ki, tehát folyamatos lesz, de az akció hatása csak az idei évben érződik majd először.

Természetesen ez csak egy az akció elemei közül, melyek közt szerepelnek például a vállalkozás- és menedzsment, beruházás menedzsment, pénzügyi ismeretek, modern technológiák oktatása, a technológia-fejlesztés, termelékenység növekedés és munkaerő kiváltás támogatása vagy az ágazat szakember-ellátottságának biztosítása, munkaerőhiányának enyhítése is.

Az állam változásra ösztönözheti, sőt akár kényszerítheti is az építőipari vállalkozásokat a nemzeti stratégiai célok megvalósítása érdekében, a "Program a versenyképesebb Magyarországért" tanulmány alapján Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A tanulmány másik akciójának leírása azt taglalja, hogy a szürkegazdaság aránya Magyarországon az elérhető nemzetközi becslések szerint a régiós szinten mozog, ugyanakkor meghaladja az Európai Unió átlagát. Az elmúlt években jelentős intézkedések történtek a szürkegazdaság visszaszorításának érdekében, amelyek eredményeként számottevően csökkent a meg nem fizetett áfa aránya. Az integrált, közel valós idejű adatszolgáltatások együttes alkalmazása (természetesen kiegészítve a NAV rendelkezésére álló egyéb adatokkal a tulajdonosi körről, adózói előéletről, korábbi bevallások, illetve vizsgálatok eredményeiről) ugrásszerűen javíthatja a NAV kockázatkezelési és kiválasztási hatékonyságát.

Ebben a programpontban az állam a valós időben gyűjtött információk hatósági körének bővítését tervezi.

A hazai gazdasági tevékenységek kapcsán ez jelenti az online pénztárgépek és online számlázás által lefedett kör szélesítését, illetve az adatok összekapcsolásával nyerhető információk jobb kiaknázását, a hatóságok közti együttműködési lehetőségek szélesítését (pl. az adó- és a munkaügyi ellenőrzések terén), illetve az elektronikus fzetés terjedésének ösztönzését.

A tanulmány külön kitér arra, hogy az építésgazdaság szabályszerű és tisztességes működési feltételeinek megteremtése érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nagyobb figyelmet fordít erre a területre a jövőben.

Ez egyrészről hatékonyabb vizsgálatokat takar, másrészt ideért olyan támogató hangvételű értesítések megküldését is az építőipari vállalatok részére, mely felhívja a figyelmet az iparágban jellemző - és így benchmarkként, azaz egyfajta referenciaként alkalmazott - bérszínvonal mértékére.

Ez az akció 2019. január 1-jén indult. A hatása már az idei évben érezhető lesz, de 2021. december 31-ig tervezik teljesen megvalósítani.

A „Program a versenyképesebb Magyarországért" című tanulmány az alábbi linkről tölthető le. A dokumentum 41. és 78. oldala foglalkozik a cikkünkben közölt programpontokkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!