Vége lehet a parkolóban autónak tolt bevásárlókocsik világának

Ford Self-Braking Trolley
Vágólapra másolva!
Az autógyártó Ford elképesztő fejlesztéssel rukkolt elő. Önfékező bevásárlókocsit építettek, ezzel pedig egyszer s mindenkorra véget vetnének annak a rendkívül bosszantó jelenségnek, amikor figyelmetlen vásárlók a parkoló autóknak tolják a bevásárlókocsikat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai autógyártó futurisztikus fejlesztése a Ford autóiba épített, ütközésre figyelmeztető rendszerhez hasonló megoldást kapott. A bevásárlókocsit olyan szenzorokkal szerelték fel, melyek érzékelik az útjukban álló akadályokat, vagy akár embereket, és ütközésveszély esetén automatikusan fékeznek. A rendszer figyelmeztetést küld a várható karambolról a kocsit tolónak, ha pedig nincs válasz onnan, automatikusan blokkolja a kocsit.

A Ford önfékező bevásárlókocsija Forrás: YouTube

A Ford egyelőre prototípust készített az intelligens bevásárlókocsiból. A cég korábban már alkalmazott autóipari technológiákat hétköznapi problémák megoldására, például amikor hangszigetelt kennelt épített kutyák számára, hogy azzal is óvja a négylábúakat a hangos tűzijátékoktól, petárdáktól.

Egyelőre nem tudni, mikor kerülhet sorozatgyártásba az önfékező bevásárlókocsi, de az biztos, hogy ha megindul a gyártása, drágább lesz, mint hagyományos társai.

Ha nagy hipermarketek, áruházláncok tetszését megnyeri, rengeteget adhat el belőle. A kiskereskedelmen belül egyébként csak a bevásárlókocsik piaca – újak beszerzése, a meglévők karbantartása – milliárdos piacot jelent Magyarországon is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről