Ismét az iskolaszerek nehézfém tartalmát vizsgálta a fogyasztóvédelmi hatóság

Cseh Attila; Cseh Zsófia bevásárlókosár diák iskolakezdés iskolás papír-írószer üzlet SZEMÉLY tanszer Nyíregyháza, 2014. augusztus 21.
Cseh Attila és Cseh Zsófia iskolaszereket vásárol egy nyíregyházi papír-írószer üzletben 2014. augusztus 19-én.
MTI Fotó
Nyíregyháza, 2014. augusztus 21. Cseh Attila és Cseh Zsófia iskolaszereket vásárol egy nyíregyházi papír-írószer üzletben 2014. augusztus 19-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Egyetlen vizsgált iskolaszer sem tartalmaz egészségre veszélyes nehézfémeket. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat szerint minden ellenőrzött iskolaszer megfelel az előírásoknak. A vizsgálatot évről évre rendszeresen elvégzik. 
Vágólapra másolva!

A szeptemberi iskolakezdés előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt fogyasztóvédelmi tanszervizsgálat kiemelkedő eredménye szerint

minden ellenőrzött színespapír, tempera és pasztellkréta megfelel az előírásoknak

- olvasható a kormányzat honlapján.

Az iskolaszerek kiválasztásakor fontos szempont az azokat használó diákok biztonsága is. Ezért végezte el a fogyasztóvédelemi hatóság a szeptemberi iskolakezdés előtt a tanszerek országos vizsgálatát.

Az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma

húsz színespapírt, tempera- és pasztellkréta-készletet ellenőrzött az ólom-, réz- és kadmiumtartalom szempontjából.

A szakemberek a gyártás során alkalmazott színezőanyagokban előforduló veszélyes nehézfémek mennyiségét vizsgálták.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: Az évről évre rendszeresen elvégzett laboratóriumi ellenőrzés kiemelkedő eredménye, hogy

minden vizsgált iskolaszer biztonságosnak minősült, így nem volt szükség fogyasztóvédelmi hatósági eljárás megindítására.

Keszthelyi Nikoletta, Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára Forrás: kormany.hu

A jogszabály szigorú határértékeket állapít meg a színes temperák, kréták és papírok ólom-, kadmium- és réztartalmára.

Az iskolaszerekben esetleg előforduló, szemmel nem látható veszélyes nehézfémek vizsgálata a gyermekek egészségének védelme, az egészségkárosodás elkerülése miatt szükséges.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fontosnak tartja, hogy aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel és rendszeres fogyasztóvédelmi ellenőrzésekkel járuljon hozzá a magyar családok és gyermekek biztonságához.

Az ITM a kedvező eredményeket követően is folyamatosan figyeli a tanszerek biztonságosságát az elért magas szint fenntartása, az iskolások védelme érdekében.

Az ellenőrzött termékek tételes listája ide kattintva érhető el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről