Minden káros hatásnak ellenállnak majd az új magyar zöldségek
![borsó](https://cdn.origo.hu/2023/12/StSI0MjSrWFGAeFpH6csLz1GXMUz7AWX3VZb8xm6jlc/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhkMjRlZmIwYTY3MDQzMmFhMTBmYjgyMWI1YjJmOWMx.webp)
A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével
olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.
A következő évtizedekben a növénynemesítés irányát döntően meghatározó tényező lesz a klímaváltozás talajszerkezetre, talajminőségre gyakorolt hatása, a növényeket ezek révén érő stresszhatások elleni küzdelem.
A paprikánál egy olyan fajta létrehozására törekszenek, amely
ellenáll az extrém magas hőmérsékletnek, a hőmérsékletingadozásnak, magas sókoncentrációnak, és jól viseli a szárazságot is.
A borsónál egy korai fajta, sötétzöld színű - feldolgozás esetén kevésbé színvesztő - nagyméretű, magas szintű biotikus stressztoleranciával rendelkező fajta nemesítését tűzték ki célul.
Az uborka és a dinnye esetében magas só tolerancia szintű fajtákat akarnak létrehozni, amelynek révén e két növényfaj termesztése jobban eltolódhatna a mediterrán térség felé.