Így rendeződnek át a legnagyobb gazdaságok 10 év múlva

Autumn skyline of skyscrapers attract tourists in Shanghai China Chinese Shanghai skylines skyscrapers high-rise buildings the Bund Pudong SQUARE FORMAT Kína
Tourists look at the Lujiazui Financial District in Pudong with the Oriental Pearl TV Tower, tallest, Shanghai Tower, second tallest, the Shanghai World Financial Center, third tallest, and other skyscrapers and high-rise buildings at the promenade on the Bund along the Huangpu River on a clear day in Shanghai, China, 15 October 2015.
Vágólapra másolva!
Hatalmas változások jöhetnek a világgazdaság erőviszonyaiban 2030-ig. Egy elemzés szerint ugyanis akkorra a világ 10 legnagyobb gazdasága közül 7 olyan ország lehet, amely ma még a feltörekvő piaci kategóriában van. Ráadásul a toplistán csupán egyetlen európai állam lesz.
Vágólapra másolva!

Igen alaposan átrendeződhet a világgazdaság élvonala 2030-ra – derül ki a Standard Chartered jelentéséből. Az előrejelzés szerint Kína már 2020-ra a világ legnagyobb gazdasága lehet, amennyiben a nominális GDP és a fizetőeszközök vásárlóerő paritáson mért értékét nézzük. Ráadásul a vizsgált időszakban még India is bőven meg fogja előzni az Egyesült Államokat.

A Standard Chartered 2030-ra mért top 10-es listáját Kína, India és az Egyesült Államok hármasa magasan vezeti, majd a negyedik helyre Indonézia futott be,

melynek nominális, vásárlóerő paritáson mért GDP-je nagyjából a harmada lehet a bronzérmes USA-nak. A lista további helyezettjei (sorrendben) az alábbiak: Törökország, Brazília, Egyiptom, Oroszország, Japán, Németország.

Gazdaság és népesség

Az elemzés hosszú távú prognózisa alapvetően egyetlen fontos alapelvre épül. Ez pedig az, hogy a globális GDP-részesedés végül egyre jobban konvergálni fog a népességgel.

A fejlett és a fejlődő országok egy főre eső GDP mutatói tehát egyre közelebb kerülnek egymáshoz

– mondta David Mann, a Standard Chartered közgazdászcsapatának vezetője.

Kína lassuló növekedés mellett is globális éllovas lehet 2030-ra Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

A növekedési modell szerint India gazdasága a 2020-as évekre 7,8 százalékos bővülésre gyorsít majd, míg Kína növekedése 5 százalékig lassulhat 2030-ra. Ez utóbbi azonban természetes lassulásnak számítana, figyelembe véve az ország méretét – mondják az elemzők.

Ezzel együtt Ázsia részesedése a globális GDP-ből 2030-ra várhatóan eléri a 35 százalékot, ami nagyjából az eurózóna és az USA együttes arányának felel majd meg.

Ázsia részesedésének növekedését jól mutatja, hogy míg 2010-ben a térség csak 20 százalékát adta a világ GDP-jének, addig tavaly ez az arány már 28 százalék volt.

A középosztály előretörése

A fentiek mellett a Standard Chartered közzétett még néhány fontos megállapítást a kutatásai alapján:

A reformlendület alábbhagyása a feltörekvő piacokon rányomja a bélyegét a termelékenység növekedésére is.

Ahogy fokozatosan kifut a jegybankok ultralaza politikája, egyre nagyobb nyomás kerül majd a gazdaságokra annak érdekében, hogy átalakításokat hajtsanak végre, és növeljék a termelékenységet.

A világ középosztálya mérföldkő előtt áll, mivel 2020-ra eljöhet az idő, amikor a Föld lakosságának többsége statisztikailag már ebbe a kategóriába fog tartozni

– köszönhetően jelentős részben az urbanizációnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!