Így tette tönkre a válság az Y generációt

hangulat tőzsde befektetés probléma veszteség kockázat
Vágólapra másolva!
A 2008-as válság világszerte tömegek életét befolyásolta, kortól függetlenül. Az összeomlás különösen keményen érintette azonban az Y generációt, amely éppen a válság idején, vagy kevéssel azt megelőzően, lépett be a felnőtt életbe. Az Egyesült Államokban pedig ez ma már egyre súlyosabb megélhetési és társadalmi problémákkal fenyeget.
Vágólapra másolva!

A 2008-as válság utáni talpra állás időszakában, az USA-ban megjelent egy új fogalom, amely elsősorban az Y generációt érinti. Ez az úgynevezett Nagy Amerikai Megélhetési Válság, amely egyszerűen azt takarja, hogy a fiatalok rendkívül nehezen férnek hozzá anyagilag olyan területekhez, mint az ingatlanpiac vagy az egészségügy. Ráadásul a különböző elemzések arra is rámutatnak, hogy itt egy dominóhatásról van szó, vagyis az egyes problémák egymást erősítik a fiatalok körében – írja a Business Insider.

A kettős generáció

Az egyik elsődleges probléma, hogy a 2008-as recesszió két, jól elkülöníthető csoportba terelte az Y generációt. Az egyik kategóriába tartozókat kőkeményen megütötte a recesszió, és egy rendkívül nehéz munkaerőpiaccal találkoztak. A másik csoportban azok vannak, akik már a talpra állás időszakában kezdtek el dolgozni.

Az előbbiek tehát épp a vihar kellős közepén találták magukat fiatal felnőttként, míg az utóbbiak a válság utáni felfutást kapták el.

A két csoport közti nagy különbség, hogy az idősebbek a mai napig próbálnak talpra állni a válság által generált nehézségekből, míg a fiatalabbaknak sokkal nagyobb terük (és több idejük) volt és van tervezni a pénzügyi jövőjüket.

Az 1980-as években születettek vannak a legnehezebb helyzetben Forrás: 123rf.com

A vagyoni felhalmozás tekintetében a legrosszabb helyzetben az 1980-as években születettek vannak – rájuk illik leginkább az „elveszett generáció" kifejezés. A kutatások alapján a 80-as években született amerikai fiatalok 2016-ig 34 százalékkal kevesebb vagyonnal rendelkeztek annál, mint amennyi pénzük a válság nélkül lett volna.

Az Y generáció fiatalabb tagjainak élete sem sokkal könnyebb. Bár ők közvetlenül nem tapasztalták meg a munkaerőpiacon a válságot, megfigyelőként jelen voltak, és megtanulhatták mit tegyenek, és mit ne tegyenek – legalábbis pénzügyileg.

Ennek az lett az eredménye, hogy a nemzedék fiatalabb tagjai már szinte ösztönösen készülnek egy nehezebb gazdasági időszakra,

és általában igencsak kockázatkerülően kezelik a pénzügyeiket.

Konzervatív fiatalok

Ez utóbbit támasztja alá, hogy a UBS 2014-es elemzése szerint az Y generáció a pénzügyileg leginkább konzervatív nemzedék a nagy gazdasági világválság óta. Egy 2015-ös felmérés szerint pedig az Y generáció tagjainak 93 százaléka kifejezetten óvatos, ha bármilyen befektetésről van szó.

A pénzügyi konzervativizmus és a megélhetési bizonytalanság eredményeként pedig megfigyelhető, hogy

az Y generáció tagjai későbbre halasztanak olyan mérföldköveket az életben, mint az első saját ingatlan megvásárlása, a házasság vagy a gyermekvállalás.

Egy 2017-es felmérés például kimutatta, hogy az Y generáció körében rekord alacsony mértékű volt az ingatlantulajdonlás. Ezen egyébként az sem segít, hogy a jelenlegi állás szerint egy fiatalnak ma 39 százalékkal kell többet fizetnie az első lakásáért, mint a szülei nemzedékének.

Az amerikai fiatalok szemében minden más elé került a pénzügyi biztonság Forrás: Pixabay.com

Ehhez jön még, hogy az idősebbekkel összevetve az Y generáció tagjai sokkal később házasodnak, az amerikai születési ráta pedig 32 éve nem volt ilyen alacsony.

A nagy diákhitel-válság

Van azonban egy központi probléma, amely bár nem specifikusan amerikai, az USA-ban élő fiatalok életét azonban rendkívül súlyosan érinti – olyannyira, hogy ez ma már alapvető nemzetgazdasági kockázat is. Nevezetesen, a diákhitel.

A pénzügyi válság ugyanis nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a teljes amerikai diákhitel-állomány mára meghaladja az 1500 milliárd dolláros szintet.

Mivel az Egyesült Államokban a legjobb felsőoktatási intézmények kemény tandíjakat számolnak fel, a válság pedig erősen megtépázta a családok jövedelmeit és megtakarításait, így a legtöbbször fel sem merülhetett, hogy a fiatalok diákhitel nélkül kezdjenek felsőfokú tanulmányokat.

Egy 2018-ban végzett főiskolás átlagos diákhitel-tartozása 29 800 dollár (kb. 8,6 millió forint). Ez pedig jelentősen megnehezíti, hogy a fiatalok például megtakarítsanak, házasodjanak vagy gyereket vállaljanak. Ráadásul egy nemrég készült felmérés szerint az adóssággal rendelkező egyetemisták több mint fele azt nyilatkozta, hogy úgy érzi, nem érte meg főiskolára jelentkezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről