Jövőre akár a mostaninak a duplája is lehet az arany ára

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
A jegybankok élénkítő csomagjai és a koronavírus-járvány gazdasági hatásai az egekbe repíthetik az arany árát – vélik a Bank of America elemzői. A bank szakértői szerint 2021 októberére a nemesfém árfolyama fölmehet egészen 3000 dollárig, ami közel a duplája lenne a jelenlegi szintnek.
Vágólapra másolva!

A következő 18 hónap hatalmas ralit hozhat az arany piacán – mondják friss elemzésükben a Bank of America elemzői. A hét elején a banknál föl is emelték a 18 hónapos célárfolyamot 2000 dollárról egészen 3000 dollárra.

Indoklásukban kiemelték, jelenleg az arany a legfontosabb értékálló eszköz a piacon, ami egy ilyen bizonytalan gazdasági időszakban jelentősen megnöveli az iránti mutatkozó keresletet.

Mióta egyébként beütött a pánik a világpiacokon, az arany kezdetben gyengélkedett, majd megindult fölfelé, és megközelítette a nyolc éve nem látott csúcsát is.

Mindazonáltal a Bank of America szakértői úgy számolnak, hogy a nemesfém ára végül 50 százalékkal haladhatja meg a mindenkori rekordot.

A háttérben az áll, hogy ha a járvány hatására hivatalosan is beütnek a recessziók a világ gazdaságaiban, akkor a jegybankok rá fognak kényszerülni, hogy példátlan mértékben vásároljanak pénzügyi eszközöket.

Ez már meg is kezdődött, amit az is bizonyít, hogy márciusban a G7-országok központi bankjai közel 1400 milliárd dollárnyi eszközzel növelték a mérlegeiket.

Ez pedig a Bank of America szerint nyomást helyez majd az országok fizetőeszközeire, aminek következtében hatalmas kereslet mutatkozhat az arany irányt – felhajtva a nemesfém árfolyamát.

Közel duplájára emelkedhet az arany ára? Forrás: Shutterstock

Következésképpen, a hagyományos aranypiaci kereslet/kínálat mellett a jelenlegi, rendkívüli pénzügyi piaci helyzet is az arany malmára hajtja a vizet – mondta a bank elemzőcsapatának vezetője, Michael Widmer.

Az arany idei átlagára emellett 1695 dollár lehet az elemzők szerint, majd a megugró kereslet 2022-re már 2063 dolláros átlagárat eredményezhet.

Ráadásul az elemzők kiemelték, a befektetőknek még bőven van terepük vásárolni. Az elmúlt időszakban az látszott ugyanis, hogy meglepően kevés tőke fogadott az arany tartós emelkedésére. Következésképpen a bank modellje azzal számol, hogy a vásárlók még csak a mostani erősödést követően fognak csak igazán megjelenni.

Ezzel együtt vannak olyan kockázati tényezők, melyek gátat szabhatnak az arany emelkedésének.

Ha például az amerikai dollár erősödik, vagy a részvénypiaci volatilitás csökken, az ronthatja az arany relatív esélyeit.

Ehhez jön még, hogy bár a járvány utáni időszakban várható az arany iránti kereslet megugrása, például az ékszerpiacon, azonban a gyengélkedő indiai és kínai vásárlóerő nyomást helyezhet az arany árfolyamára – tették hozzá az elemzők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről