A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mi lesz most a világ legforróbb ingatlanpiacával?

Hongkong, feng shui építészet
Vágólapra másolva!
Hongkong évek óta a világ legforróbb ingatlanpiacának számít, ahol az árak az egekbe emelkedtek. Ahogy azonban a koronavírus-járvány gazdasági hatásai a városállamot is elérték, az ingatlanfejlesztők és tulajdonosok egyaránt arra kényszerülnek, hogy visszafogják az árakat. Történelmi léptékben azonban a hongkongi piac továbbra is elég jól tartja magát.
Vágólapra másolva!

A legendásan forró hongkongi ingatlanpiacot sem kerülik el a koronavírus-járvány hatásai. A meghirdetett árak ugyanis érezhető csökkenéseket mutattak az elmúlt időszakban, vagyis némi lehűlés indult meg a piacon – írja az Asia Times elemzése.

Bár az ingatlaneladások volumene és az üzleti hangulat Hongkongban mindig érzékenyen reagált a változásokra (főleg, hogy a világ egyik legdrágább városáról van szó), most a koronavírus-járvány hirtelen megrázta az egész ingatlanpiacot.

Ennek olyan technikai okai is vannak, hogy a kormány például betiltott minden olyan gyülekezést, amelyben több mint négy fő vesz részt. Ez azt jelenti, hogy az értékesítők sokkal kisebb számban tudnak csak ingatlanokat megmutatni potenciális vevőknek.

A helyzet súlyát mutatja, hogy a márciusi újingatlan értékesítések száma 400-ra csökkent a februári 900-ról, ahogy a vírus megakasztotta az üzleti aktivitást, és tömegeket kényszerített bezárkózni otthonukba. A mostani válság ráadásul igen érzékeny időszakban érte el Hongkongot, mivel a tavalyi kormányellenes tüntetéssorozat már egyébként is megtépázta a terület gazdaságát és üzleti hangulatát.

Hongkong ingatlanpiacát is elérte a járvány Forrás: Shutterstock

Közben az elemzők szerint Hongkong teljes gazdasága is nehéz helyzetbe kerülhet. A Bank of America számításai szerint a városállam növekedése erőteljesen lassulni fog, a munkanélküliség pedig megugrik.

Emellett a bank a lakóingatlanok esetében 15-20 százalékos, míg az irodák bérleti díjainak esetében 10-20 százalékos árcsökkenést vár az év hátralévő részében.

Nem meglepő tehát, hogy a Bank of America átlagosan 10 százalékkal húzta le a nagy hongkongi ingatlanfejlesztők részvényeire kitűzött célárfolyamokat.

Ezen kívül a JLL amerikai ingatlanbróker cég 10-15 százalékos hongkongi ingatlanár-csökkenést vár 2020-ra, és szakértői kiemelték, a fölpattanás azon múlik majd, mennyire sikerül visszafogni a járványt.

A lakásbérleti piacon az átlagos havi árváltozás márciusban mínusz 2,3 százalékos volt a megelőző hónaphoz képest. Mindazonáltal a bérbeadók még így is vadásszák az új lakókat, mivel a tömeges otthonmaradás miatt alig vannak érdeklődők.

Ezzel együtt az elemzők úgy látják, a mostani hongkongi árcsökkenés nem lesz olyan súlyos, mint a 2000-es években, a SARS-járvány idején volt.

Akkor ugyanis a városállam teljesen más gazdasági helyzetben volt, az ingatlanpiac üzleti ciklusa pedig szintén nagyon különbözött a mostanitól. Következésképpen a most várt jelentősebb csökkenések mellett is úgy tűnik, Hongkong sokkal stabilabb állapotban van ma, mint volt nagyjából 20 éve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!