A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Panírozott csirkefalatkát küldtek fel az űrbe - videóval

rántott hús, panír
Vágólapra másolva!
Egy brit szupermarket a világtörténelem során először egy panírozott csirkecombot bocsátott az űrbe, és le is filmezte útját. Az Iceland Foods az ötvenedik születésnapját ünnepelte ezzel az eléggé sajátos reklámmal.
Vágólapra másolva!

A brit fagyasztott élelmiszereket áruló hálózat, az Iceland Foods a történelem során először küldött csirkehúst az űrbe.

Fennállása ötvenedik évfordulója tiszteletére és megünneplésére ezt az eléggé szokatlan módot választotta a cég,

melyhez a Sent Into Space nevű űrmarketing cégtől kért segítséget.

A társaság 33,5 kilométer magasságba emelte a húsárut az űrközeli térben.

A világűr határának sokan a földfelszíntől 100 kilométer magasságban húzódó Kármán-vonalat tekintik, de más értékelések szerint 80, illetve 120 kilométernél van ez a határ, a földi atmoszférát pedig egészen 10 ezer kilométer magasságig mérik. Összehasonlításul: a Hold Földtől mért átlagos távolsága 384 ezer kilométer.

A panírozott hústermék a Kármán vonal távolságának mintegy egyharmadát tette meg, és egy órát töltött ott, lebegve az alacsony nyomás közepette mért mínusz 65 fokos közegben.

Ezt követően a húskészítmény mintegy 350 kilométeres óránkénti sebességgel elkezdett visszazuhanni a Földre, ejtőernyője körülbelül a talajszint felett 20 kilométer magasságban nyílt ki.

Az űrt megjárt csirkefalat útját az alábbi videón lehet - rövidítve - nyomon követni:

A Sent Into Space cég az izlandi székhelyétől nem messze, egy Észak-Walesben (Nagy-Britannia) található farmról indította el a küldemény a világűrbe, mely egy gázzal töltött időjárási léggömb segítségével két óra alatt célba ért. Az útját műholdas nyomkövető rendszerrel követték a Földről, magát az utazást pedig egy beépített kamera filmezte végig. Az akció mögött vélhetően az állt, hogy a cég felhívja a figyelmet termékének minőségére, ami kibírta a zord viszonyokat is a magasban.

Az Iceland Foods, amely Nagy-Britannia kilencedik legnagyobb élelmiszerboltja, mintegy 950 üzlettel, mely fagyasztott ételekre szakosodott. Kínálatában több mint 60 féle sajátmárkás panírozott csirkés termék szerepel, amelyből csak október első hetében több mint 10 millió csirketerméket értékesített.

A Sent Into Space már korábban is küldött az űrbe ételeket,

köztük a britek körében népszerű fish and chipst (azaz halat és sültkrumplit), de szerepelt már tésztát és palacsinta is. Csirke azonban még nem.

Forrás: Businessinsider.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!