Botox és romlandó sajtok utaznak most a légi teherszállító gépeken

DHL freighter at Lindbergh Field CAR takeoff parking lot liftoff heaven automobile dealing BOEING AIRPORT USA TRAFFIC SKY circulation BLUE COLOUR CAST TRANSPORT cars lift off United States of America auto take off FIN
DHL cargo jet behind the economy parking lot at San Diego International Airport, in March 2017. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A CNBC összeállítást készített arról, milyen most a légi teherfuvarozás helyzete. Cikkükből kiderül: a forgalom növekszik, ami az árakat felfele tolja, most viszont egészen más dolgok utaznak a raktérben mint tavasszal.
Vágólapra másolva!

Már nem elsősorban egészségügyi felszereléseket szállítanak a tehergépeken a nagy légitársaságok, derül ki a nagy amerikai vállalatok - United, American Airlines, Delta - újságíróknak adott válaszaiból. Sokkal inkább jellemző az, hogy a cégek cargo gépeikkel inkább romlandó élelmiszert, például különleges sajtokat, skót lazacot és más hasonlókat visznek.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Frank Duenzl

Sőt, az American Airlines egyik vezető munkatársa arról számol be, már tavasszal érzékelhetően megnőtt a botox-szállítmányok mennyisége az USA-ba.

Normál időkben a légi teherfuvarozás egy része az utasszállító gépek poggyászterében bonyolódik. A koronavírus-járvány azonban felértékelte a légi teherszállító gépek iránti keresletet, sőt, az igények kiszolgálására és saját túlélésük érdekében, korábban csak személyszállítást végző cégek is vállalnak árufuvarozást az utaskabinokban.

Illusztráció Forrás: AFP/Daniel Slim

A romlandó élelmiszer mellett persze a gyógyszerek és más egészségügyi küldemények továbbra is fontos részét képezik a szállításoknak, ám a kereskedelem újbóli élénkülésével, megnőtt az elektronikai termékek légi szállítása is.

Ez pedig - a kereslet növekedésével - az árakat is megemelte a légi teherszállításban.

Például egyetlen kilogramm áruféleség szállítása Európából az USA-ba 4 dollár (kb. 1200 forint) körül mozgott október hónapban - ez 150 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi árhoz képeset. Kínából az USA-ba 5 dollár körüli kilogrammonkénti áron érkezhetnek a termkékek, itt az áremelkedés mértéke 64 százalék éves viszonylatban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!