Elképesztő fordulat állt be az arany piacán

arany, aranyrög, érték
Vágólapra másolva!
Ahogy javult a hangulat a pénzügyi piacokon, és a befektetők visszatértek a kockázatosabb eszközökhöz, lejtmenetbe kapcsolat az arany. Novemberben pedig 2016 óta nem látott gyengülés következett be a nemesfém árfolyamában.
Vágólapra másolva!

Az arany unciánkénti árfolyama 1800 dollár alá süllyedt hétfőn, ahogy fokozódott az optimizmus a nemzetközi pénzügyi piacokon. A jelenség hátterében az áll, hogy mivel az arany klasszikus menedékeszköz, így ha a befektetők optimisták lesznek, inkább kockázatosabb eszközöket (pl. részvényeket) vásárolnak, és menedékeszközöket (pl. aranyat) adnak el.

Az elmúlt hetekben ugyanis több olyan hír is érkezett, amely kifejezetten növelte a kockázatvállalási hajlandóságot a befektetők körében.

Egyfelől egyre több kedvező információ lát napvilágot a koronavírus elleni vakcinák fejlesztéséről, miközben hétfőn kiderült, a kínai feldolgozóipar hároméves csúcsra futott – írja a Mining.com.

A fentieket figyelembe véve nem meglepő, hogy miközben a részvénypiacok évek vagy évtizedek óta nem látott erős hónapot könyvelhettek el novemberben, az arany árfolyama süllyedt.

Az arany unciánkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Emellett az amerikai választások is lezajlottak, ami szintén növelte a kockázatvállalási hajlandóságot. Történelmi távlatban is igaz ugyanis, hogy az amerikai választások előtt a befektetők igyekeznek fedezékbe vonulni, és kivárnak az eredmények előtt.

Mindez végül azt eredményezte, hogy az arany már 15 százalékos mínuszban van az augusztusban elért csúcsához képest.

Ezzel együtt viszont számos elemző úgy számol, hogy a következő időszakban is erősödhet még az arany. Elsősorban azért, mert a jegybankok extrém laza monetáris politikákat alkalmaznak, ami növeli az inflációs várakozásokat – ami tipikusan növeli az arany vonzerejét.

Az 1800 dolláros szint letörése azonban technikai és pszichológiai szempontból is fontos. Következtésképpen rövidtávon reális esély van az arany további gyengülésére, azonban – ha az elemzőknek igazuk van – hosszabb távon újra erőre kaphat a sárga nemesfém.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről