Önellátó lesz Magyarország az orvosimaszk-gyártásban

maszk járvány nő
Vágólapra másolva!
Magyarország önellátóvá vált a vírus ellen védelmet adó maszkokból: a Vajda Papír üzembe állította azokat a modern gépsorokat, amelyekkel napi egymillió orvosieszköz-minőségű maszk készül majd Dunaföldváron – jelentette ki Varga Mihály a gyártósor elindításakor. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: az egészségipari beruházások nemcsak Magyarország önellátását, hanem a magyar gazdaság újraindítását is erősítik.
Vágólapra másolva!

Az egészségipari támogatási program segítségével megvalósult 1,4 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1,1 milliárd forinttal járult hozzá – ismertette Varga Mihály. Mint mondta,

a fejlesztés révén 16 új munkahely jött létre, és 134 munkahely megőrzése vált biztosítottá.

A miniszter kiemelte: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy hazánkban szükség van a védekezést segítő kapacitások kiépítésére. Ezért döntött a kormány az Egészségipari támogatási program elindításáról, amelynek segítségével eddig 46 egészségipari beruházás kezdődött meg ötvenmilliárd forint kormányzati támogatásból - számolt be a Magyar Nemzet.

Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Vajda Attila ügyvezető igazgató az új, nagyteljesítményű maszkgyártó gép elindítása előtt a Vajda-Papír Kft. dunaföldvári üzemében 2021. február 17-én Forrás: MTI/Mohai Balázs

A program célja, hogy Magyarország önellátó legyen az egészségipari védőeszközök gyártása terén, csökkentve azoknak az egészségipari termékeknek a körét, amelyeket külföldről kell beszerezni.

Varga Mihály kitért arra is, hogy az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint a magyar egészségiparban megvan az a szakmai tudás és fejlődési lehetőség, amelyek mellé a kormánynak is érdemes odaállni. Ezért döntöttek úgy, hogy a program eddigi keretét 68 milliárd forintra emelik. Eddig olyan projektek nyertek támogatást, amelyek a védőeszközök, orvostechnikai berendezések, gyógyszeralapanyagok és fertőtlenítést szolgáló termékek gyártásában jelentenek előrelépést – ismertette a pénzügyminiszter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!