Mivel a honos kávéipar is jelentős mértékben hozzátesz az Egyesült Királyság szén-dioxid-kibocsátásához, abban is aktívan ki kell vennie a részét, hogy az ország 2050-re elérhesse a zéró kibocsátási szintet. Egyes kávéipari vállalatok úgy gondolják, hogy újításaik erre megoldást jelenthetnek.
Például
a ButterflyCup 100 százalékban újrahasznosítható papírból készülő pohár, amelynek még fedele sincs.
Ha a fogyasztó mégis lefedné a poharat, az üres állapotában egyszerűen felül az oldalainál behajtható. Ezt a terméket Írországban egy vállalkozó pár fejlesztette ki.
Úgy gondoljuk, hogy ez a világ leginkább környezetbarát eldobható pohara"
- mondja Tommy McLoughlin, a ButterflyCup vezérigazgatója és alapítója.
A termék népszerűségét bizonyítja, hogy olyan jelentős társaságok használják előszeretettel, mint a Wildfowl & Wetlands Trust (WWT), amely az Egyesült Királyság egész területén működtet központokat, a New York-i Columbia Egyetem és a Burger King.
A gyorsétterem-óriás Indonéziában fagylaltok kiszolgálására használja.
A ButterflyCup picivel drágább, mint a tipikus műanyag eldobható pohár, emiatt a nagy haszonkulccsal dolgozó óriásvállalatok nem vevők erre a termékre. Versenyelőnyben van viszont a fedéllel is rendelkező komposztálható poharakkal szemben.
Újrahasznosíthatósága szempontjából még kihívást jelent az a tény, hogy habár anyaga a kartondobozokkal együtt összepréselhető, a hangadó környezetvédelmi aktivisták azonban továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy a szennyeződések elkerülése érdekében a poharakat külön szemeteszsákban gyűjtsék össze.
Ez a magyarázat arra, hogy habár
a ButterflyCup biológiailag lebomló és komposztálható anyagból készül,
az újrahasznosító központban elutasíthatják, ha másféle szeméttel együtt érkezik hozzájuk.
A kávéipar azonban nem csak a poharaikkal generál káros hulladékot, hanem számos egyéb területen is:
a műanyag zacskó, amelyben az őrölt kávét és a kávébabot szállítják jellemzően kőolaj- vagy földgáz-származékot tartalmaz.
A használt kávézaccból évente több százezer tonna kerül az Egyesült Királyság hulladéklerakóiba, metánt és szén-dioxidot termelve.
A kávéiparnak teljesen át kell gondolnia és újra kell terveznie termékei tömegtermelési módjait,
annak érdekében, hogy elérhesse a kitűzött zéró kibocsátási szintet és 100 százalékban megfelelhessen a környezetvédelmi elvárásoknak.
Mivel a piac hatalmas, ahogy a kávé iránti kereslet is, a tőke és az innováció beáramlásának segítségével folyamatosan bukkannak fel olyan kísérleti újítások, mint a ButterflyCup.