Izgalmas tanórák és projektek a fenntarthatóságról

fenntarthatósági témahét
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a 2021. évben is három kiemelt témában készülnek az oktatási anyagok és az óravázlatok a Fenntarthatósági Témahéten
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a 2021. évben is három kiemelt témában készülnek az oktatási anyagok és az óravázlatok a Fenntarthatósági Témahéten. Idén az erdő mint ökoszisztéma, a fenntartható, zöld gazdaság és a fenntartható közösségek témakörei kerültek feldolgozásra.
Vágólapra másolva!

A pedagógusok felkészülését hagyományosan óravázlatok és projekttervek segítik. A pedagógusoknak 30-féle tanóravázlat áll a rendelkezésére, amiből korosztály és téma szerint válogathatnak. Az óravázlatokat a szakmai támogató partnerekkel együtt gyakorló pedagógusok állították össze, a tartalom minőségbiztosításáért az Oktatási Hivatal szakemberei felelnek.

Az erdő témában az Országos Erdészeti Egyesület, a zöld gazdaság témában a Pénziránytű Alapítvány, a fenntartható közösségek kérdésében a Rákóczi Szövetség szakemberei segítették a minél színvonalasabb tananyagok összeállítását.

Idén először egy kis nemzetközi kitekintésre is lehetőséget biztosítanak a szervezők, két sikeres nemzetközi fenntarthatósági programot és azok módszertanát teszik elérhetővé a részt vevő iskoláknak.

A témák feldolgozását a kiemelt témákhoz kapcsolódó oktatócsomagok segítik, amelyek tartalmazzák a kapcsolódó óravázlatokat, mintaprojekteket, digitális alkalmazásokat, online tanórákat, versenyeket, pályázatokat, aktivitásokat. A kiemelt témákhoz kapcsolódóan kiegészítő programok is színesítik a Témahét tanóráit.

Az elkészített tanóravázlatok, projekttervek mellett a Fenntarthatósági Témahetet támogató szakmai szervezetek szakemberei online tanórákat tartanak a Témahét minden napján, ezzel is segítve a pedagógusok munkáját.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a 2021. évben is három kiemelt témában készülnek az oktatási anyagok és az óravázlatok a Fenntarthatósági Témahéten Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A Témahét Áder János köztársasági elnök online tanórájával kezdődött, amelynek videófelvétele hétfő óta bárki számára elérhető és megtekinthető. A tanóra elsősorban középiskolásoknak szólt, de mivel igen tanulságos és aktuális információkat tartalmaz, szívből ajánljuk mindenkinek, aki a Földünkért, az emberekért és a civilizáció megmaradásért aggódik.

A Témahét másik izgalmas online eseménye Dr. Jane Goodall erdőről szóló tanórája és a National Geographic A remény című filmjének magyar nyelvű vetítése, amire először 2021. április 23-án, pénteken, majd április utolsó hetében kerül sor a Kék Bolygó Alapítvány jóvoltából.

A témahéten látható A remény című dokumentumfilm Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A fenntarthatóság korunk egyik legfontosabb és legösszetettebb kérdése. Milyen világban élünk 10, 20, 50 év múlva? A Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét egy komplex szemléletformálási program, ami a jövő generációját, a diákokat szólítja meg iskolai és iskolán kívüli tanórákkal, programokkal, aktivitásokkal. A célja, hogy riogatás helyett a diákoknak bemutassa az összefüggéseket, rendszerszemléletet adjon, ébressze rá őket az egyéni felelősségükre és a cselekvés lehetőségére!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!