A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:00AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl

Irak szerint 150 milliárd dollárnyi olajpénzt loptak ki az országból

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Szaddam Husszein 2003-as bukása óta mintegy 150 milliárd dollár olajbevételt loptak el és csempésztek ki Irakból – nyilatkozta az iraki elnök, a korrupció elleni küzdelemre irányuló új törvénytervezet bemutatásakor.
Vágólapra másolva!

Iraknak a nyersolaj hatalmas exportbevételt hoz.

Az idei első negyedévben az ország olajbevétele 15,53 milliárd dollárt (4457 milliárd forint) tett ki, ami 40 százalékkal több, mint a tavalyi negyedik negyedévben, és 1,5 milliárd dollárral (430 milliárd forint) nőtt 2020 első negyedévéhez képest,

ezért nem csoda, hogy az ország elemi érdeke, hogy minél hamarabb kiiktassa a korrupt ügyleteket és politikusokat a több millió dolláros tranzakciókból.

- mondta el Barham Saleh elnök, amikor az iraki parlamentben egy új korrupció ellenes jogszabályt terjesztett elő.

A törvénytervezet, amelyet Saleh a parlament elé vezetett, az 500.000 amerikai dollár feletti összegek és a bankszámlák tranzakcióinak alapos vizsgálatát tervezi, különös tekintettel az 1 millió dolláros, vagy annál nagyobb értékű számlákra.

Irak hatalmas olajkészlettel rendelkezik, azonban a nagy államadósság és korrupció következtében az ország lakossága csak egy részt lát belőle Forrás: AFP/Shwan Mohammed

Egy helyi biztonsági és politikai szakértő szerint azonban kizárt, hogy a tervezetet elfogadná a parlament.

- mondta Fadel Abo Ragheef az AFP-nek.

Az iraki elnök jelenleg, több nemzetközi szervezettel és kormánnyal folytat együttműködést annak érdekében, hogy a 150 milliárd dollárnyi (43 ezer milliárd forint) ellopott pénzeszközt visszaszerezze. Az ENSZ Közgyűlésén tett felhívásában egy nemzetközi koalíció létrehozását is szorgalmazta a korrupció elleni küzdelem érdekében, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet maradványai ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!