Kiderült, mikor tartanak felnőttnek valakit a magyarok

Happy woman saving money in a piggybank Portrait Women Females Banking Savings Coin Bank Piggy Bank Currency Home Finances Young Adult Smiling Caucasian Ethnicity Latin American and Hispanic Ethnicity One Person Strategy Planning Business Finance Lifestyl
Happy young woman saving money in a piggybank - home finances concepts
Vágólapra másolva!
A magyar lakosság kétharmada szerint akkor tekinthető valaki felnőttnek, ha anyagilag függetlenedik a szüleitől, képes eltartania saját magát és képes önálló döntéseket hozni a pénze elköltésére vonatkozóan – derül ki az OTP Bank megbízásából készített felmérésből. A megkérdezettek több mint fele, 22-25 éves korra teszi azt a kort, amikor illene függetlenné válniuk a fiataloknak. A többség ugyanakkor abban is egyetért, hogy önmagában az anyagi önállóság nem egyenlő a felnőtté válással.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedekben a felnőtté válás folyamata jelentősen átalakult. Azok az életesemények, amelyeket jellemzően a függetlenedéssel szokás azonosítani – ilyen például a tanulmányok befejezése, a munkába állás vagy a saját család alapítása – sokszor jóval későbbi életkorban következnek be.

Az OTP Bank megbízásából készített felmérés szerint

a magyarok kétharmada gondolja azt, hogy akkor tekinthető valaki felnőttnek, ha anyagilag függetlenedik a szüleitől, képes eltartania magát és képes önálló döntéseket hozni a pénze elköltésére vonatkozóan.

Minden negyedik válaszadó véli úgy, hogy a felnőtté válás az elköltözéssel, saját háztartás vezetésével köthető össze. A megkérdezettek 33 százaléka szerint akkor felnőtt valaki, ha saját munkahelye és keresete van. A 18 éves korhatár betöltését csupán minden negyedik ember tekinti a felnőtt lét kezdetének – derül ki a pénzintézet közleményéből.

Az anyagi függetlenségtől leszünk felnőttek? Forrás: AFP/Cultura Creative/Eugenio Marongiu

Bár a többség úgy gondolja, hogy akkor tekinthető valaki felnőttnek, ha anyagilag függetlenedik a szüleitől, ugyanakkor azzal a megkérdezettek többsége (55 százaléka) nem ért egyet, hogy ez egyenlő lenne a felnőtté válással. A felnőtté válásnak meghatározó eleme az anyagi függetlenedés, de a felnőtt lét több annál. A lakosság egyharmada ugyanakkor elegendőnek tartja hozzá az anyagi függetlenséget és az anyagi javakkal kapcsolatos felelős döntéshozatalt.

Minden második megkérdezett szerint, 22-25 éves korban várható el leginkább, hogy egy fiatal függetlenné váljon, míg a válaszadók egyötöde véli úgy, hogy már a 19-21 éves korosztálynak is anyagilag önállónak kellene lennie.

A megkérdezettek egyötöde 26-28 év közé, tehát az egyetemi végzettség utáni néhány évre teszi az önállósodás ideális idejét.

A kutatásban résztvevők 39 százaléka egyetért azzal, hogy a szülőknek addig kell anyagilag támogatniuk a gyermekeiket, ameddig szükségük van rá. Ennél jóval kevesebben vannak, akik valamilyen konkrét eseményhez, például házasságkötéshez, az első munkahely megszerzéséhez, a tanulmányok befejezéséhez kötik a szülői támogatás végét.

A gyermekkel rendelkező válaszadók jelentős része, 36 százaléka még 20 éves kora után is ad vagy adott zsebpénzt gyermekének.

A válaszadók 31 százaléka pedig a hivatalosnak tekintett nagykorúság határáig, 18 éves koráig támogatja zsebpénzzel gyermekét.

A kutatás az OTP Bank megbízásából az MTM Kft. Pulzus kutatási applikációjával készült 1483 fő részvételével. A 18 éves és idősebb, magyar alapsokaságot reprezentálja nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint. Az adatfelvétel 2021.07.03. és 2021.07.09. között történt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!