Ekkora károkat okozhatott az Ida hurrikán, megvannak az első becslések

Ida hurrikán, USA, katasztrófa, pusztítás, galéria
A fallen tree is pictured in a flooded neighborhood in LaPlace, Louisiana on August 30, 2021 in the aftermath of Hurricane Ida. - Rescuers on Monday combed through the "catastrophic" damage Hurricane Ida did to Louisiana, a day after the fierce storm killed at least two people, stranded others in rising floodwaters and sheared the roofs off homes. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
Vágólapra másolva!
A biztosítók egyelőre 15 és 30 milliárd dollár közötti összegben számítanak kárigényekre az Ida hurrikán miatt, de a szám ennél magasabbra is ugorhat, részben amiatt, hogy a járvány felhajtotta az újjáépítéshez szükséges faanyag és a munkaerő költségeit – közölték biztosítási szakértők. A részletekről a Reuters számolt be.
Vágólapra másolva!

Az Ida által okozott károk becsült és inflációval korrigált kárigényei előreláthatólag nem fogják meghaladni a Katrina hurrikán pusztítása miatt kifizetett 87 milliárd dolláros összeget a terület szakértői szerint.

Az Ida körülbelül egy kategóriával gyengébb erősségű, mint a Katrina volt,

amikor az 16 évvel ezelőtt elérte az USA déli partvidékét, és ez nagy különbséget jelent a pusztítás és a pénzügyi költségek tekintetében – nyilatkozta Paul Newsome, a Piper Sandler elemzője. (A Piper Sandler egy amerikai független befektetési bank és pénzügyi szolgáltató vállalat.)

A biztosítók a kártérítési összeg kiszámításához az ügyfelektől információkat kérnek a konkrét károkról, a szél erősségének és hatásának felméréséhez pedig a műholdképeket is megnézik. Az árvíz mértékének megállapítása azonban helyszíni vizsgálatot igényel.

Az Ida hurrikán által okozott kár egyik illusztratív példája Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

A lakossági árvizek biztosítási költségeit nagyrészt a Szövetségi Katasztrófavédelmi Hivatalon keresztül az Egyesült Államok Nemzeti Árvízbiztosítási Programja fedezi.

"A közvetlen fizikai károkkal, valamint az üzletmenet és az ellátási lánc megszakadására vonatkozó kárigényekkel is szembe kell nézni, amelyek a katasztrófa területén túlra is kiterjednek" - mondta Robert O'Brien, a Marsh & McLennan Companies Inc. ingatlan kárrendezési osztályának ügyvezető igazgatója.

Az áramkimaradások, árvizek, járhatatlan utak és egyéb akadályok miatt a termelés hetekre megszakadhat,

és ez akár távoli országokban működő vállalkozásokat is negatívan érinthet, amelyek nem tudnak termékeket beszerezni, illetve eladni a vihar által sújtott vállalatok számára.

"Ilyen cégek pedig bárhol lehetnek" - mondta O'Brien. "Egy ilyen helyi esemény az egész világra kihathat."

Az Ida hurrikán az Egyesült Államokban előreláthatólag fel fogja gyorsítani az Országos Árvízbiztosítási Program problémáinak megoldására irányuló erőfeszítéseket is, amelyet több mint 50 évvel ezelőtt indítottak el, ám 20,5 milliárd dollár adóssággal rendelkezik – jelentette ki Craig Poulton, az árvíz- és egyéb biztosításokat kezelő Poulton Associates vezérigazgatója.

"Ez az esemény emlékeztetőül szolgál arra, hogy a viharok milyen súlyos következményekkel járhatnak" – fűzte még hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!