Ötödik éve bizonyítanak a Carassia pezsgők a legrangosabb nemzetközi mezőnyben, a legszigorúbb minőségi standardok mellett lebonyolított londoni Pezsgő Világbajnokságon. Az idei kimagasló eredmények ismételten visszaigazolják, hogy a termőhely, a szilágysági dombság hűvös klímája, a "pezsgő" terroir, a kezdetektől pezsgőkészítésre tervezett ültetvény, a hosszú palackos érlelés, a minimális beavatkozás, a következetes minőségre törekvés és a folyamatos fejlődés a Carassia pezsgők eleganciájának, tisztaságnak alapja.
A pincészetről bővebben:
Az erdélyi Szilágy megyében található Kárásztelek településen épült pincészet tulajdonában lévő 2011-ben telepített huszonkét hektáros birtok alapjaitól - fajtaösszetételét és elhelyezkedését tekintve – pezsgőkészítésreépült és ennek megfelelő standardok szerint kerül művelésre. A birtok közepén elhelyezkedő pinceépület lehetővé teszi, hogy a gyümölcs percek alatt feldolgozásra kerüljön, ami a pezsgő alapborok esetében meghatározó. A pezsgőkészítés minden mozzanata, az alapborok készítésétől, a palackos érlelésen keresztül a degorzsálásig - helyben történik.
Az eddigi legeredményesebb év: négy tétel, három arany, egy ezüst.
Az idei Világbajnokságra beküldött tételek a mennyiségileg korlátozott, minőségileg kiemelkedő 2017-es évjárat alapboraiból készültek, a CarassiaRosé pedig a 2018-as sokatígérő évjárat előfutára. A CarassiaRoséBrut a minden szempontból kiemelkedő 2018-as évjárat alapboraiból, 10 százalék vörösbor hozzáadásával került palackba második erjedésre. Elegáns gyümölcsösségét, komplexitását és hosszú lecsengését emelték ki a bírák.
A két magnum tétel ismét bizonyította, hogy ez a palackméret, a lassú érlelés kiemeli a pezsgő eleganciáját és komplexitását, ugyanakkor szépen megőrzi frissességét, gyümölcsösségét.
Ismételten aranyérmes lett a két pezsgőalapfajta házasításából készült Carassia Classic BrutMagnum- 60 százalék Chardonnay, 40 százalék Pinot Noir – testessége, komplexitása a hosszú palackos érlelésnek tudható be, kiemelkedő frissessége pedig a magnum-hatás sajátossága. A 100 százalékban Chardonnay alapú Carassia Blanc de BlancsMagnum szintén három éves palackos érlelést követően került degorzsálásra. Gazdag, érett élesztős aromáit és frissességét kiemelve aranyérmet ítéltek neki.
A standard palackos Carassia Classic Brut 60 százalék Chardonnay, 40 százalék pinot noir házasítás pedig ezüstérmet kapott.
Tom Stevenson, a zsűri elnökét idézve: „Az olyan izgalmas felfedezések, mint a japán, a román vagy az orosz minőségi habzóborok az egyik fontos oka a CSWWC létezésének. A másik pedig az, hogy követve a legelismertebb tételeket láthatjuk, hogy vajon átjutnak-e a vakteszten Gold, Best is Class vagy Trophies minősítéssel."
Magyarországról a Kreinbacher és a Sauska Pincészetek, illetve a bolgár Midelidare Estate borászatok is sikeresen szerepeltek a világbajnokságon.