Eljött az előrehozott karácsonyi dömping ideje az ingatlanpiacon

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, illusztráció
Vágólapra másolva!
Számos tényező befolyásolja az ingatlanpiac év végi alakulását, de az elmúlt esztendők tapasztalatai alapján novemberben figyelhető meg egy jelentősebb megugrás a tranzakciók számában - olvasható a GDN Ingatlanhálózat közleményében.
Vágólapra másolva!

Bár a két ünnep között is zárulnak le adás-vételek, az igazi dömping novemberben szokott lenni, és ez a grafikonokon is meglátszik. Ennek részint lélektani okai vannak.

A karácsony és az újév közeledtével jellemzően az ingatlanpiac is felpörög, az eddig kiváró vásárlók is elhatározásra jutnak, ezért érzékelhetően megnő a kereslet a lakások iránt. Sok mindentől függ, hogy milyen lesz az év utolsó két hónapja, de a tendenciákat nézve a november mindig erősebb valamelyest a decembernél.

A statisztikai adatokban is megmutatkozik, hogy

az év végén van egy kis szezon, ugyanakkor a tranzakciók többsége november végéig, december elejéig lezárul, amit nevezhetünk egyfajta előrehozott karácsonyi dömpingnek is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az utolsó hetekre teljesen leáll a piac, hiszen még a két ünnep között is történnek adás-vételek, de lényegesen kevesebb, mint novemberben.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A trend mögött lélektani okok is állnak, hiszen az emberek nagy része egy ilyen volumenű, egész életet meghatározó döntést nem szívesen visz át a következő évre, ha adottak a feltételei a vásárláshoz.
Benne van az emberek fejében, hogy ezzel az üggyel már nem akarnak a következő esztendőben foglalkozni, tiszta lappal szeretnék kezdeni az új évet. Ez egyszerű pszichológia, karácsonykor már úgy akar mindenki ünnepelni a családdal, hogy közben ne az ingatlanokon járjanak a gondolatai.

De az adóoptimalizálás is közrejátszik ebben a jelenségben.

Sokan egyszerűen nem szeretnék átvinni a következő adóévre azt a pénzt, amit idén is el lehet költeni, de egy későbbi eladás tekintetében is jó döntés lehet év végén megkötni az üzletet.

Ha az eladó az ingatlant a vásárlást követő 5 éven belül értékesíti és az ingatlan értékesítésére nagyobb vételáron kerül sor, mint amilyen összeget annak megszerzésére a vevő fordított, akkor meghatározott szintű személyi jövedelemadót kell utána fizetni. Itt viszont mindig csak a naptári évet veszik alapul, tehát ha valaki november-decemberben vesz ingatlant, ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint aki az év elején vett lakást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!