Újabb kínai ingatlanfejlesztő sodródott a válság szélére

Kína Shanghai ingatlan
--FILE--High-rise apartment buildings are pictured at a residential quarter in Shanghai, China, 9 September 2015. In a surprise move to improve Shanghai's competiveness, the mainland's most developed city has rolled out a controversial policy, reining in a real estate boom it blames for deterring foreign investment. City officials say they are serious about capping property price growth despite speculation national austerity measures will be eased to spur the sector amid the economic slowdown. "We must be fully aware of the task of controlling the property market and stand firm against a property bubble. We can't blindly follow others' steps in making real estate policies," Shanghai Communist Party boss Han Zheng told a government conference. "If we fail to control the property market, the whole city's competitiveness will be dented," he added. Shanghai officials believe high property prices have become a stumbling block to its rise as an international metropolis because expensive flats, 5 million yuan (US$787,000) for a two-bedroom home in the city centre is not unusual, are deterring workers from living there.
Vágólapra másolva!
A China Evergrande Group után egy újabb eladósodott kínai ingatlanfejlesztő, a Kaisa Group kérte részvényei kereskedésének felfüggesztését pénteken a hongkongi tőzsdén, miután egy nappal korábban egyik leányvállalata elmulasztotta dollárkötvényei után járó, esedékes kamatok kifizetését.
Vágólapra másolva!

A sencseni székhelyű Kaisa Group pénteken a hongkongi tőzsdére eljuttatott bejelentésében bejelentette, hogy a saját, illetve három leányvállalata - a Kaisa Capital, a Kaisa Prosperity és a Kaisa Health - részvényei forgalmának felfüggesztését kezdeményezte "belső információ" nyilvánosságra hozataláig, további részleteket azonban nem tett közzé.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában pénteken közölt cikk szerint a Kaisa Group vagyontárgyai értékesítésével igyekszik tőkét bevonni adósságai törlesztésére.

A lap kezébe került jegyzék alapján a fejlesztő 18, a dél-kínai Sencsenben található ingatlanfejlesztési projektet bocsát árverésre. A projektek becsült összértéke megközelíti a 83 milliárd jüant (13 milliárd dollár), és mintegy 1,45 millió négyzetméteres területet fednek le. A SCMP bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Kaisa Group a következő hónapban kezdené meg a vagyonértékesítést, a folyamatot pedig 2022 végéig kívánja lezárni. A lap továbbá a kínai sajtót idézve arról is írt, hogy a Kaisa Group vevőt keres Kaisa Prosperity nevű ingatlankezelő részlegére, amelynek piaci értékét 2,42 milliárd hongkongi dollárra (310 millió dollár) becsülik.

A Kaisa pénzügyi egysége ezen a héten 12,8 millió jüan értékű, magas hozamot ígérő vagyonkezelési terméke után járó kifizetés folyósítását mulasztotta el.

A vállalat székhelyénél több mint száz befektető jelent meg, hogy a pénzét követelje. Kwok Ying-shing, a Kaisa Group elnök-vezérigazgatója előre rögzített videóüzenetben kért időt a helyzet rendezésére. Kwok ígéretet tett, hogy a vállalat eleget fog tenni kötelezettségeinek, a kifizetések elmulasztását pedig a hitelminősítése lefelé módosítása és a kedvezőtlen piaci körülményekkeltette nehéz helyzettel magyarázta.

A SCMP arról is beszámolt, hogy a sencseni hatóságok pénteken behívatták a Kaisa Group, és egy másik, szintén nehézségekkel küzdő kínai ingatlanfejlesztő, a Fantasia képviselőit, hogy egyeztessenek a két vállalat pénzügyi likviditásáról. A Fantasia még október elején mulasztotta el egy 205 millió dolláros kötvénye után járó kamatok kifizetését, elsőként érve el törlesztési csődöt a kínai ingatlanfejlesztők közül.

Az ingatlaneladások számát tekintve Kína huszonötödik legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító Kaisa részvényeinek értéke csütörtökön több mint 15 százalékot zuhant a hongkongi tőzsdén, rekordalacsony, 1,01 hongkongi dolláros szintre.

A vállalatnak a következő egy év során 3 milliárd dollárt meghaladó összeg kifizetése válik esedékessé.
A China Evergrande, amely 305 milliárd dolláros tartozást halmozott fel, a múlt héten másodszorra kerülte el a törlesztési csődöt, ám november 10-én egy újabb kötvénye után járó, 148 millió dolláros kamat törlesztésére vonatkozó türelmi időszak jár le, egy október 11-én esedékes kifizetés elmulasztását követően.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!