A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Rekord mélypontra zuhantak a csődközelben lévő kínai óriáscég részvényei

HK bourse to launch MSCI futures for mainland share index China Chinese stock share price index
Chinese investors talk with each other in front of a screen displaying stock indices and prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Chengdu city, southwest China's Sichuan province, 12 March 2019. Hong Kong's bourse announced plans to introduce futures contracts on the MSCI China A-share Index on Monday, as demand for risk management tools from international investors eyeing mainland equities rises. Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd, the operator of the HK bourse, signed a license agreement with index provider MSCI to offer a hedging instrument covering the mainland's 421 large and mid cap A shares via the Stock Connect program until MSCI completes its inclusion, according to the HKEx website.
Vágólapra másolva!
Rekord mélypontra zuhantak az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő óriás részvényei hétfőn. A csőd közelében álló vállalat ugyanis nem lát garanciát arra, hogy a jövőben is biztosan fizetni tudja majd a tartozásait.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban folyamatosan a csőd szélén mozgott a kínai Evergrande ingatlanfejlesztő óriás. A vállalat ugyanis már háromszor ment el az adósságtörlesztés végső határidejéig, ám eddig minden alkalommal el tudta kerülni a fizetésképtelenséget – írja a The Guardian.

Mindazonáltal a hétvégén a társaság kiadott egy közleményt, amely szerint „nincs garancia" arra, hogy az Evergrande a jövőben is biztosan fizetni tudja a tartozásait.

Ez pedig akár a vállalat adósságállományának teljes átstrukturálását is jelentheti, annak érdekében, hogy a menedzsment megpróbálja stabilizálni a cég pénzügyi helyzetét. Hozzátették, a hitelezők a napokban összesen 260 millió dollárnyi azonnali törlesztést követeltek.

Az Evergrande részvényárfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A hírre aztán hétfőn az Evergrande részvényei zuhanásba kezdtek a hongkongi tőzsdén, és 20 százalékos esés mellett rekord mélypontra, 1,80 hongkongi dollárra süllyedtek.

Mindeközben a kínai központi bank is igyekszik segítséget nyújtani a hitelválsággal küzdő cégeknek.

Bejelentették ugyanis, hogy december 15-i hatállyal 0,5 százalékponttal csökkentik a bankok kötelező tartalékrátáját, ami elméletben a pénzügyi szektor aktivitását – beleértve a hitelezést is – növelheti.

Erre azért is lehet szükség, mert Kínában kisebb ingatlanfejlesztők is bajba kerültek az elmúlt időszakban. A Sunshine 100 China Holdings például hétfőn fizetésképtelenséget jelentett 179 millió dollárnyi adósságra, melynek a kamatfizetési határideje vasárnap járt le.

Közben a befektetők aggódnak a Kaisa Group Holdings miatt is, melynek 400 millió dollárt kellene törlesztenie kedden a kötvényei után.

A Kaisa az Evergrande után a második legnagyobb tartozással bír külföldi kötvénytulajdonosok felé.

Az Evergrande esete viszont azért is különleges, mert a vállalat összesen 300 milliárd dolláros adósságállománya globális összevetésben is kimagaslónak számít. Mivel pedig az Evergrande jelentős részben tartozik külföldi hitelezőknek, sokan tartanak attól, hogy a társaság esetleges csődje globális hullámokat is verhet a pénzügyi piacon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!