Megszavazta az Országgyűlés az Agrárminisztérium élelmiszermentést célzó programját, az új jogszabály szerint az áruházaknak február elsejétől a közeli lejáratú termékeket fel kell ajánlaniuk az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK).
Nagy István agrárminiszter az új szabályozással kapcsolatban a lapnak elmondta,
hazánkban évente 50-60 ezer tonnányi élelmiszer kerül a szemétbe, amelyből eddig csak tízezer tonnát tudtunk megmenteni.
Ez a pazarlás azon túl, hogy gazdasági szempontból is aggályos, erkölcsileg is komoly problémát okoz.
A módosítás azokat a kereskedőket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a százmilliárd forintot. A törvény szerint az érintett üzleteknek élelmiszerhulladék-csökkentési tervet kell készíteniük, amit az Élelmiszermentő Központnak kell benyújtaniuk. Az első ilyen tervüket 2022. május 31-ig kell beterjeszteniük. A jogszabály a fogyaszthatósági idővel, továbbá 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozik. A legnagyobb élelmiszerüzletek kiskereskedelmi adója is növekszik az árbevétel 2,5 százalékáról annak 2,7 százalékára.
"Addig, amíg van szegénység és van rászoruló ember, nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyetlen grammnyi élelmiszer is a kukába kerüljön.
Ezért született meg a rendelet, és ezért hozzuk létre az Élelmiszermentő Központot, amely összekötő kapocsként működik majd a kiskereskedők és a rászorulók között
– fogalmazott a tárcavezető.
Az áruházláncoknak ugyanakkor nem kell különösebben nagy változásra számítaniuk, az eddig kialakult élelmiszer-adományozási csatornáikat továbbra is használhatják, a miniszter szerint csupán annyi történik, hogy a felesleges élelmiszer a hulladéklerakók helyett az Élelmiszermentő Központon keresztül a rászorulókhoz jut majd el.