A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Nettó zéró kibocsátás: Felgyorsított átállás

The best decision for good life concept: Businessman standing between climate worsened with good atmosphere background

Philip Morris
Vágólapra másolva!
Napjainkban számos üzleti vállalkozás fokozza klímaváltozás elleni erőfeszítéseit. Hazánk egyik legnagyobb energiavállalata nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy 2050-re, vagy akár hamarabb nettó zéró kibocsátású vállalattá váljon összhangban a változó társadalommal.
Vágólapra másolva!

Az ambiciózus vállalás lépéseit 2021 tavaszán hozta nyilvánosságra a cég, melynek célja, hogy a változó társadalmi igényekkel összhangban felgyorsítsa üzleti tevékenységének nettó-zéró kibocsátásra való átállását.

A megvalósítás három fő pilléren nyugszik: a vállalat törekszik a működéséből és az általa értékesített üzemanyagból, illetve az egyéb termékekből származó kibocsátását mérsékelni, az elkerülhetetlenül szükséges kibocsátást pedig megfelelő technológiák segítségével kivonni és tárolni, semlegesítés révén kiegyenlíteni.

A cég tehát új lehetőségeket keres, hogy egyre több alacsony karbonintenzitású energiát biztosítson vásárlóinak pl. bioüzemanyagok és hidrogén formájában, vagy éppen nap- és szélenergiából nyert árammal működő elektromos töltőpontok kialakításával.

Karbonsemlegesítési program már Magyarországon is

2020 végén összesen mintegy 4,7 millió jármű volt forgalomban Magyarországon, ezek 99 százalékát belső égésű motorok hajtják, és előrejelzések szerint rövid, illetve középtávon valószínűleg továbbra is ezek a motorok maradnak a legelterjedtebbek a közutakon.

Az energiavállalat küldetése, hogy vásárlói számára lehetőséget biztosítson a dekarbonizációra, vagyis szénlábnyomuk csökkentésére akkor is, ha hagyományos, belső égésű motorokat használnak.

Ezt a lehetőséget biztosítani szeretné minden ügyfelének, legyen szó nagyvállalati partnerekről vagy akár egyéni vásárlókról.

Napjainkban számos üzleti vállalkozás fokozza klímaváltozás elleni erőfeszítéseit. Forrás: Shutterstock

A tankoláskor az ügyfél dönti el, hogy vállalja-e az általuk kínált ún. karbonsemlegesítési szolgáltatást. Olyan kezdeményezés ez, amelyben a fogyasztó nem csupán passzív szereplő, hanem aktív, döntési helyzetben lévő, az együttműködésre meghívott ügyfél is. Mindez jól szolgálja azt az elvet, amely szerint a klímaváltozás nem állítható meg a fogyasztók aktív bevonása nélkül.

A cég a szolgáltatásukból befolyó összegeket hiteles és hatékony környezetvédelmi projektek támogatásához használja fel: karbonkrediteket vásárol és azokat olyan programokba fekteti, melyek célja az ökoszisztémák védelme, létrehozása és helyreállítása, különös tekintettel azokra az élőhelyekre, melyek jelentős szerepet játszanak az üvegházhatású gázok elnyelésében.

(X)

A Shell minden esetben különös odafigyeléssel választja meg partnereit, biztosítva, hogy valóban olyan programok támogatását segítsék, melyek bizonyítottan magas színvonalat képviselnek és működésük minden szabványnak, illetve jogi kritériumnak megfelel. Ilyen program többek között a perui Cordillera Azul National Park Project, mely az erdők és termőföldek védelméért és a fenntartható fejlődésért dolgozik, illetve az indonéziai Katingan Peatland Restoration and Conservation Project, mely a helyi természeti adottságok helyreállítását és konzerválását célozza. A Shell felelős vállalatként elkötelezte magát a klímavédelem mellett, és vevőinek is lehetőséget biztosít tankolásuk környezetterhelésének ellensúlyozására Karbonsemlegesítési Szolgáltatása keretében.

Hazánk kiemelkedő vállalata mindezek mellett számos lépést tett már fenntarthatósági céljának eléréséért, hiszen kiemelten támogatja az elektromobilitás terjedését az elektromos töltőkészülékek töltőállomásokra telepítésével, valamint a saját márkás elektromos töltőpontjaikon kívül a más vállalattal partnerségben nagy teljesítményű töltőket is üzemeltet.

Az energiavállalat küldetése, hogy vásárlói számára lehetőséget biztosítson a dekarbonizációra, vagyis szénlábnyomuk csökkentésére. Forrás: Colin Behrens/Pixabay

Töltőállomásait mind nagyobb arányban megújuló energiával működteti, valamint folyamatosan dolgozik az üzlethelyiségek energiahatékonyságának fejlesztésén, például az itt használt hűtőszekrények és fényforrások korszerűsítésével és cseréjével.

A cikk megjelenését a Shell támogatta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!