A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elszabadult a nyersanyag ára, ami nélkül nincsenek elektromos autók

Chinese EV startup Xpeng Motors raises $400 million Alibaba Car China Chinese Electric EV Foxconn Investment Technology Vehicle Xiaomi Xpeng
elektromosautó
--FILE--In this unlocated photo, an electric vehicle is demonstrated at a Xpeng store, 13 November 2019. Xpeng Motors, the Chinese electric vehicle startup backed by Alibaba and Foxconn, has raised a fresh injection of $400 million in capital and has taken on Xiaomi as a strategic investor, the company announced. This strategic investment will further deepen our partnership with Xpeng in advancing innovation for intelligent hardware and the Internet of Things.
Vágólapra másolva!
Tartós szárnyalást produkál a kínai nyersanyagpiacon a lítium, amely az elektromos autók gyártása során az egyik legfontosabb fém. Közben a világ második legnagyobb gazdaságában az elektromos járművek értékesítése is hatalmas lendületet mutat.
Vágólapra másolva!

Továbbra is lenyűgöző emelkedést mutat a lítium a kínai nyersanyagpiacon, miközben az országban tavaly az elektromos járművek értékesítése rekordot döntött. 2021-ben ugyanis nagyjából 3 millió darab elektromos autót értékesítettek a világ második legnagyobb gazdaságában, ami 160 százalékos növekedésnek felelt meg – írja a Mining.com.

A kínai vásárlók szerepe egyébként is nagyon jelentős az elektromos autók piacán. A becslések szerint a kínai piac felel a globális értékesítések durván 60 százalékáért.

Mindeközben a Kínában kereskedett lítium-karbonát árfolyama hétfőn új rekordot döntött, ahogy a piaci szereplők számára egyre világosabb az elektromos járművek iránti erősödő kínai kereslet. A lítium az akkumulátorok legfontosabb alapanyaga.

A növekvő kereslet pedig nemcsak az autógyártók, de a bányacégek részvényeire is kedvező hatással van. A Ganfeng Lithium például még novemberben írt alá egy hosszú távú megállapodást a Teslával, és a cég azt közölte, hogy

a 2021-es nyeresége akár 437 százalékos növekedést is produkálhat,

köszönhetően az iparág gyors fejlődésének.

Tartós szárnyalást produkál az elektromos autók akkumulátorinak egyik legfontosabb nyersanyaga, a lítium Forrás: RIA Novosti/Alexandr Kryazhev

A lítium drágulása azonban problémát is jelenthet az elektromos autók szélesebb iparágában. Ahhoz ugyanis, hogy a szektor növekedése tartósan erős és versenyképes legyen a hagyományos autógyártókkal szemben, arra lenne szükség, hogy az elektromos modellek gyártási költsége folyamatosan csökkenjen.

Ha azonban a lítium ára tartósan magas lesz, akkor kitolódhat az időpont, amikor a hagyományos és az elektromos autók gyártási költsége paritásba kerül.

A BloombergNEF számításai például arra jutottak, hogy ha idén csupán 2 százalékkal emelkednek az akkumulátorgyártás költségei, akkor az két évvel (2026-ra) kitolhatja a paritás elérésének időpontját az eddig várthoz képest.

Vagyis a lítium jelentős áremelkedése egyfelől számos szereplőnek jelentős profitot hoz, azonban az elektromos autók iparágának tartós fejlődését némileg akár hátráltathatja is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!